Bästa brödet

Detta är ett ungefärligt recept som jag brukar utgå ifrån när jag bakar matbröd, det går att variera i oändlighet. Man kan använda mjölk el vatten som degvätska el blanda båda, man kan ha olivolja eller smör eller utesluta fett helt och hållet, man kan tillsätta smaksättare som honung, kryddor, nötter, frön, rivna morötter, soltorkade tomater eller det man tycker om.

Värm ca 4-5dl vatten/mjölk med olivolja. Ett tips är att spara oljan som soltorkade tomater på burk ligger i och använda den istället för att kasta. Fettet bidrar till brödets saftighet liksom morötterna och ägget.

Smula sönder ett paket jäst i en stor bunke och tillsätt den fingervarma degvätskan 37 grader inte varmare då dör jästen. Rör tills jästen löst upp.

Tillsätt tex 2-3 grovrivna morötter, någon matsked socker/honung el sirap, ett par matskedar naturell yoghurt, ett ägg, ca 2 tsk salt, ett par nävar solrosfrön, lite havregryn och råg/grahams/vetemjöl i lagom blandning, det krävs ca 2 liter mjöl men är beroende av resten av ingredientserna så det är svårt att ge exakt mått. Bearbeta in mjölet i degen lite i taget tills den släpper bunken och inte fastnar.

Låt jäsa under duk i minst 45 minuter till dubbel storlek.

Dela degen i fyra lika stora delar och kavla ut den till plattor, rulla ihop plattan till en rustik limpa och låt jäsa i 15-25 minuter till.

Pensla med ett uppvispat ägg och skär gärna några skåror i brödet, sprinkla limporna med tex solrosfrön, pumpafrön, solrosfrön och vallmofrön och lite flingsalt.

Grädda limporna i 250 graders ugn i 10 minuter, sänk sedan temperaturen till 200 grader och grädda 25-30 minuter till. Knacka brödet på undersidan, det ska låta ihåligt när det är klart. En skål med vatten i ugnen ger bröder kraftigare skorpa.

Låt svalna på galler och njut av ett riktigt saftigt bröd med knaprig skorpa som håller länge och kan frysas.

Annonser

Om Linneas lilla gröna

Specialiserad på utveckling och jämställdhet, brinner för miljö- och rättvisefrågor. Mat, dryck och inredning ligger mig varmt om hjärtat, jag älskar att loppisfynda, laga mat och baka och jag försöker göra det jag kan för att konsumera så miljömässigt hållbart som möjligt. #linneaslillagrona #LinneaHermansen Följ mig på Twitter: https://twitter.com/linneahermansen?lang=sv och Instagram: https://instagram.com/linneahermansen/ Lev grönt!
Det här inlägget postades i Gröna recept. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s