Inkokta tomater

Matlagning är inte kemi. Det är en konstform. Det behöver känsla och smak, mer än exakta mått.” Marcel Boulestin (1878–1943)

konserverade tomater

Det här är mitt bästa tips på vad man ska göra men tomater som börjar bli gamla och skrumpna eller när man har förköpt sig och inte vet vad man ska göra av dem. Man kokar in dem/konserverar dem i en gammal glasburk i ugnen på låg värme tillsammans med olivolja och valfria örter och kryddor. De håller i kylen i upp till ett år. Passar jättebra till nykokt pasta, på hemmagjord pizza, till grillat eller till vad som helst.

Ta en gammal syltburk eller liknande med skruvlock.

Proppa i tomater i bitar gärna olika sorter/färger nästan fullt.

Tillsätt det du gillar i form av smaksättning tex några örtkvistar, basilika, timjan, oregano, ett par vitlöksklyftor, chili, lök, ett par nypor socker, rejält med salt och peppar, en skvätt balsamvinäger eller något annat gott. Fyll upp burken med olivolja men lämna en bit upp till kanten så innehållet kan koka. Stäng locket och skaka burken, öppna locket precis lite grann för att låta luft komma ut.

Sätt in i ugnen på 100-120 grader, minst en timme men hellre ett par timmar eller över natt.

Låt svalna och skruva åt locket och förvara i kylen.

För andra tips och recept för inläggningar och konservering av mat med naturliga metoder besök Camilla Plums receptsida http://www.dr.dk/DR2/camillaplum/camilla-plum-portal

Man kan inte annat än att bli inspirerad!

Annonser

Om Linneas lilla gröna

Specialiserad på utveckling och jämställdhet, brinner för miljö- och rättvisefrågor. Mat, dryck och inredning ligger mig varmt om hjärtat, jag älskar att loppisfynda, laga mat och baka och jag försöker göra det jag kan för att konsumera så miljömässigt hållbart som möjligt. #linneaslillagrona #LinneaHermansen Följ mig på Twitter: https://twitter.com/linneahermansen?lang=sv och Instagram: https://instagram.com/linneahermansen/ Lev grönt!
Det här inlägget postades i Ekologi, Grön mat, Gröna middagstips, Gröna odlingar, Gröna recept, Hållbar utveckling, Linneas lilla Gröna, Miljö, vegetariskt och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s