Matlagning är inte kemi. Det är en konstform. Det behöver känsla och smak, mer än exakta mått.” Marcel Boulestin (1878–1943)
Det här är mitt bästa tips på vad man ska göra men tomater som börjar bli gamla och skrumpna eller när man har förköpt sig och inte vet vad man ska göra av dem. Man kokar in dem/konserverar dem i en gammal glasburk i ugnen på låg värme tillsammans med olivolja och valfria örter och kryddor. De håller i kylen i upp till ett år. Passar jättebra till nykokt pasta, på hemmagjord pizza, till grillat eller till vad som helst.
Ta en gammal syltburk eller liknande med skruvlock.
Proppa i tomater i bitar gärna olika sorter/färger nästan fullt.
Tillsätt det du gillar i form av smaksättning tex några örtkvistar, basilika, timjan, oregano, ett par vitlöksklyftor, chili, lök, ett par nypor socker, rejält med salt och peppar, en skvätt balsamvinäger eller något annat gott. Fyll upp burken med olivolja men lämna en bit upp till kanten så innehållet kan koka. Stäng locket och skaka burken, öppna locket precis lite grann för att låta luft komma ut.
Sätt in i ugnen på 100-120 grader, minst en timme men hellre ett par timmar eller över natt.
Låt svalna och skruva åt locket och förvara i kylen.
För andra tips och recept för inläggningar och konservering av mat med naturliga metoder besök Camilla Plums receptsida http://www.dr.dk/DR2/camillaplum/camilla-plum-portal
Man kan inte annat än att bli inspirerad!