Istället för att slänga – sälj, byt eller skänk bort dina saker

Vad ska man göra med prylar man inte använder längre, felköpta kläder, jeansen som är lite för tighta och därför hamnar längst in i garderoben för att man kanske kommer i dem någon gång, handdukarna som det inte är något fel på men som ersatts av nya och så vidare. De flesta tycker nog att det känns fel att slänga användbara saker men vet inte vad de ska göra av dem. Min lösning på problemet är formeln sälja/byta/skänka.

Sälja

Den enes skräp är den andres skatt och nästan allt går att sälja på Tradera och Blocket. Inte nog med att man blir av med prylar man inte använder man får dessutom betalt för dem. Denna vecka har jag sålt två par jeans som jag inte kommer i längre men jag behållit i förhoppningen att jag kanske kommer i dem igen. Ett par handskar som jag fått av en släkting och aldrig använt för skinnhandskar är inte min grej. En kaffeburk från Wien som inte passade in här hemma. En klänning som jag använt en gång för tio år sedan. En ljusstake som en del av projektet att byta ut nyproducerade prylar mot vintage här hemma. Jag har sålt en topp som jag köpte i Italien för ett par år sedan och aldrig använt för den är för liten för mig och ett typiskt semesterköp. Jag har sålt en tröja som jag köpte på Tradera för ett par veckor sedan men som inte riktigt passade. Resultatet av denna försäljning: 619 spänn! =). För mig som CSNsponsrad student är det ett välkommet klirr i kassan och mer ska det bli.

Byta

När nånting inte är värt att sälja på Blocket eller Tradera finns det ett jättebra alternativ: byteshandel. Byteshandel som är själva grunden till det ekonomiska systemet har hamnat i skymundan för det monetära utbytet men har i miljömedvetenhetens anda kommit på modet igen. Det anordnas klädbytardagar, på återvinningcentralen finns möbler för återbruk och jag är medlem tillssammans med ca 22 000 andra entusiaster i världens bästa facebooksida: Bortskänkes/Bytes/Mottages 08-området.

Där kan stockholmare byta bort oönskade grejer mot önskvärda, skänka sånt man inte vill ha till en bättre behövande och önska sig saker man vill ha. Jag har bland annat bytt till mig en dammsugare, två tavlor, 5 par jeans, frön, skor, en stol, officepaket och massa annat och blivit av med dator, tallrikar, ljusstakar, krukväxter, målarfärg, mosaik med mera.

Skänka

Innan du slänger det som inte gått att sälja eller byta bort fundera på om det kan glädja någon annan och skänk det till en välgörenhetsorganisation. Myrorna och Stadsmissionen tar emot hela och rena kläder, textilier, husgeråd, möbler och div prylar. De kommer till och med och hämtar dina saker om du har mycket att skänka. Det finns även flera sidor på nätet där man kan skänka bort sina saker gratis. Du lägger helt enkelt upp en bild och en förklarande text och väntar på att någon nappar. Medveten konsumtion Sverige har denna Facebookapp:

Så istället för att slänga, sälj, byt eller skänk dina saker och bidra till ett hållbarare samhälle.

Annonser

Om Linneas lilla gröna

Specialiserad på utveckling och jämställdhet, brinner för miljö- och rättvisefrågor. Mat, dryck och inredning ligger mig varmt om hjärtat, jag älskar att loppisfynda, laga mat och baka och jag försöker göra det jag kan för att konsumera så miljömässigt hållbart som möjligt. #linneaslillagrona #LinneaHermansen Följ mig på Twitter: https://twitter.com/linneahermansen?lang=sv och Instagram: https://instagram.com/linneahermansen/ Lev grönt!
Det här inlägget postades i Byteshandel - grunden till ekonomin, Grön och skön heminredning, Gröna köp, Hållbar utveckling, Hållbara bloggtips, Hållbara företag, Hållbart mode(?), Hem & hushåll, Linneas lilla Gröna, Loppis, Miljö, Tradera. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Istället för att slänga – sälj, byt eller skänk bort dina saker

  1. Reblogga detta på linneaslillagrona and commented:

    Värt att reblogga efter min radiopremiär igår i P1!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s