Svensk pesto – passar till det mesta

Svensk pesto är en sås på basilika, mandlar och philadelphia som är grymt god och passar lika bra till pasta och ris som till tillbehör till grillat. Såsen kan också matchas med både kyckling och fisk om man är lagd åt det hållet ;). Receptet är superenkelt och tar max tio minuter att svänga ihop.

Hacka en liten lök och fräs på lagom värme tillsammans med en nypa salt i olivolja till den är mjuk. Tillsätt en liten påse flagad mandel, en ask ekologisk philadelphia eller creme fraiche, några droppar grönsaksfond, en skvätt citronsaft och späd lite med mjölk, grädde eller vatten. Låt såsen puttra ihop ett par minuter. Tillsätt en kruka basilika stjälkar och allt, tag kastrullen från plattan och mixa den slät med stavmixern. Jag brukar spara de små plastkrukorna som färska örter och sallad kommer i och använda dem att plantera i.

Smaka av med salt, örtsalt, svartpeppar, citronsaft och späd såsen vid behov. Kasta i ett par soltorkade tomater hackade i bitar om du vill. Servera genast basilikan tappar i smak ju längre den kokar. Såsen går jättebra att frysa.

Ljuvligt gott till nykokt pasta toppad med riven parmesan och rostade pinjenötter.

Annonser

Om Linneas lilla gröna

Specialiserad på utveckling och jämställdhet, brinner för miljö- och rättvisefrågor. Mat, dryck och inredning ligger mig varmt om hjärtat, jag älskar att loppisfynda, laga mat och baka och jag försöker göra det jag kan för att konsumera så miljömässigt hållbart som möjligt. #linneaslillagrona #LinneaHermansen Följ mig på Twitter: https://twitter.com/linneahermansen?lang=sv och Instagram: https://instagram.com/linneahermansen/ Lev grönt!
Det här inlägget postades i Ekologi, Grön mat, Gröna middagstips, Gröna recept, Hållbar utveckling, Linneas lilla Gröna, vegetariskt och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s