Svamprisotto med parmesan och örtolja

En vän frågade mig för ett par dagar sedan vad jag skulle laga om jag skulle laga något riktigt gott, vad är paradrätten liksom undrade hon. Jag blev lite ställd av frågan, det finns så många bra rätter, men nu har jag kommit på det: risotto med kantareller och parmesan, lyxigt gott!

Gör så här:

Beräkna 1/2 dl ris om du ska ha risotton som tillbehör och 1 dl ris per person som huvudrätt. Använd risottoris som aborio, arborio eller carnaroliris. Ekologiskt risottoris finns att köpa från bland annat Saltå kvarn.

Arborioris från Saltå Kvarn

Värm olivolja till medeltemperatur i en stor gryta, tillsätt finhackad lök men en nypa salt och låt steka tills löken är helt mjuk men inte får färg. Tillsätt svamp i bitar till exempel kantareller, champinjoner, shitaake, karl-johan eller vad du gillar och stek tills vätskan försvunnit. Tillsätt riset och fräs tills allt ris fått en tunn hinna av olivoljan och är glansigt. Nu är det dags att tillsätta buljongen. Beräkna 3-4 gånger så mycket buljong som ris och värm denna försiktigt i en separat kastrull. Det går bra att använda tärning eller fond plus vatten men godast blir det på egen buljong. Tillsätt buljongen slevvis men mycket sparsamt i början. Rör kontinuerligt och tillsätt endast mer buljong när den har absorberats in i riset. Alla rissorter har olika koktid så smaka dig fram, risotton ska vara krämig på gränsen till lös och riset ska ha en kärna men inte vara hårt. När det är nästa färdigt, tillsätt ett par nävar riven parmesan och dra kastrullen från plattan, tillsätt en klick smör, en skvätt olivolja och färskmalen svartpeppar, smaka om det behövs salt. Lägg på locket och låt risotton stå i två minuter. Klart!

Annonser

Om Linneas lilla gröna

Specialiserad på utveckling och jämställdhet, brinner för miljö- och rättvisefrågor. Mat, dryck och inredning ligger mig varmt om hjärtat, jag älskar att loppisfynda, laga mat och baka och jag försöker göra det jag kan för att konsumera så miljömässigt hållbart som möjligt. #linneaslillagrona #LinneaHermansen Följ mig på Twitter: https://twitter.com/linneahermansen?lang=sv och Instagram: https://instagram.com/linneahermansen/ Lev grönt!
Det här inlägget postades i Ekologi, Fair Trade - Rättvisemärkt, Grön mat, Gröna köp, Gröna middagstips, Gröna odlingar, Gröna recept, Grönt arbete, Hållbar utveckling, Hållbara företag, Jordbruk, Linneas lilla Gröna, Miljö, organic, vegetariskt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s