Att göra egen färskost är superenkelt och blir mycket godare är den man köper i affären, dessutom kan man välja ekologiska ingredienser. 🙂 Jag använder ekologisk filmjölk som grund och smaksätter med färsk basilika, persilja, timjan och vitlök. Man kan såklart använda de örter man tycker om, tillsätta tex soltorkade tomater eller smaksätta med rostad paprika eller chili.
Värm försiktigt två dl ekologisk filmjölk med samma mängd ekologisk standardmjölk med ett par droppar citronsaft i en kastrull.
Ta vätskan av plattan när den skär sig och häll i ett kaffefilter eller silduk och låt rinna av tills det återstår en ganska fast ostmassa.
Gör en örtolja genom att mixa oliv- eller rapsolja med färska örter och vitlök. Blanda ostmassan med örtoljan och smaka av med salt, citronsaft, lite svartpeppar och ev lite extra olivolja och blanda tills du har en grynig ljust grön massa. Det blir en frisk och örtig färskost och mängden vitlök kan man avgöra själv. Spara i kylen. Överbliven örtolja kan man spara och ha på tex sallad eller i marinad.