Kolakladdkaka med muscavadosocker

Jag älskar att baka, för mig är det terapi att sätta händerna i en deg.

Den här kakan är en variant på kladdkaka och den bästa jag smakat, den blir riktigt kladdig i konsistensen och har en djup chokladsmak som matchas bra bra mot den kryddiga lakritstonen i det mörka muscavadosockret. Om man inte gillar det kan man byta mot ljust muscavado som har en mildare kolasmak eller vanligt råsocker.

Receptet har jag lånat från hemsidan kladdkaka.se och pimpat med muscavadosockret som jag tycker tillför kakan en extra dimension. Kakan blir bara bättre av en natt i kylen och håller länge dessutom går den utmärkt att frysa och plocka fram. Kakan ska helst svalna för att den ska hålla ihop när man skär den men jag brukar inte kunna hålla mig, mums!

Gör så här:

Smält 125 gr äkta smör i en kastrull, använd lite av det smälta smöret och pensla en form som den på bilden, bröa formen med ströbröd. Rör ut 1-3 msk mörkt muscavadosocker i det smälta smöret, tillsätt ca 1 dl strösocker, 1,5 dl sirap och två ägg. Knäck äggen i en kopp el dyl innan så är det lättare att fiska upp ev äggskal som halkat med.

I en separat stor bunke blanda 3 dl vetemjöl siktat genom en finmaskig sil med 5 msk siktad kakao och 1 msk äkta vaniljsocker,    1, 5 krm salt (choklad behöver salt) och 1 krm bakpulver.

Blanda äggsmeten med torrvarorna, blanda bara så smeten går ihop kakans kladdighet försvinner om man rör för mycket. Grädda i 180 grader i ca 18 minuter, kakan ska vara mjuk när man man tar ut den men torr på ovansidan. Låt svalna om du kan vänta! Servera med ekologisk vaniljglass el kesella. Alla ingredienser i kakan förutom bakpulver och salt finns som ekologiska alternativ. 🙂

Annonser

Om Linneas lilla gröna

Specialiserad på utveckling och jämställdhet, brinner för miljö- och rättvisefrågor. Mat, dryck och inredning ligger mig varmt om hjärtat, jag älskar att loppisfynda, laga mat och baka och jag försöker göra det jag kan för att konsumera så miljömässigt hållbart som möjligt. #linneaslillagrona #LinneaHermansen Följ mig på Twitter: https://twitter.com/linneahermansen?lang=sv och Instagram: https://instagram.com/linneahermansen/ Lev grönt!
Det här inlägget postades i Bakning, Ekologi, Gröna recept, Linneas lilla Gröna, Miljö och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s