Äkta vara – mat utan tillsatser

Mat utan onödiga tillsatser borde vara en självklarhet men tyvärr måste konsumenten som söker äkta vara navigera sig fram i en snårskog av E-nummer, stabiliseringsmedel, konserveringsmedel, tillsatta smak- och färgämnen och smakförstärkare.

Linneas lilla gröna rekommenderar böckerna Äkta Vara och Hemlige kocken av Mats-Eric Nilsson, intressant och viktig läsning för dig som bryr dig om vad du stoppar i dig och dina barn. Äkta varas hemsida ger uppdateringar om vad som sker i kampen för tillsatsfri mat.

Som konsument är det inte lätt att veta vad man ska köpa i affären men en viktig tumregel är att ekologisk mat ska vara framställd så naturligt som möjligt och endast ett fåtal tillsatser är tillåtna. Vill du undvika kemiska tillsatser i maten välj ekologiskt.

Där finns bland annat en E-nummerguide där man kan söka sig fram i djungeln av de 316 (!) E-nummer som är tillåtna i svensk mat och dess kända hälsorisker. Många av dessa tillsatser är nämligen inte bara onödiga och äckliga de är dessutom direkt skadliga för kroppen och miljön. Dessutom kan dessa kemikalier vara testade och ”säkra” var och en för sig men ingen vet vad konsekvenserna blir av kombinationen av tillsatser vi får i oss, den så kallade cocktaileffekten.

Annonser

Om Linneas lilla gröna

Specialiserad på utveckling och jämställdhet, brinner för miljö- och rättvisefrågor. Mat, dryck och inredning ligger mig varmt om hjärtat, jag älskar att loppisfynda, laga mat och baka och jag försöker göra det jag kan för att konsumera så miljömässigt hållbart som möjligt. #linneaslillagrona #LinneaHermansen Följ mig på Twitter: https://twitter.com/linneahermansen?lang=sv och Instagram: https://instagram.com/linneahermansen/ Lev grönt!
Det här inlägget postades i Bakning, CSR, Ekologi, Grön barnmat, Grön mat, Gröna drycker, Gröna middagstips, Gröna recept, Gröna soppor, Grönt arbete, Grönt kött, Linneas lilla Gröna, Linneas lilla grönas boktips, Miljö, organic och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s