Var rädd om maten – Linneas lilla gröna tipsar

Enligt FNs jordbruks- och livsmedelsorgan FAO slängs eller försvinner en tredjedel av all mat som produceras. Det är en fruktansvärd tanke att 1,3 miljarder ton mat kastas varje år. Det är bland annat vår bestatthet av perfekta grönsaker och frukter som alla ser likadana ut och de långa transporterna från producent till konsument som ligger bakom det hisnande matsvinnet. Oftast är det inte så att de perfekta stora blänkande grönsakerna i kyldisken som är de bäst smakande. Tyvärr väljer de storskaliga livsmedelsproducenterna ofta att odla frukter och grönsaker av andra anledningar som kommersialism, lång hållbarhet, stöttålighet, vackert utseende och storlek på bekostnad av smak och utbud.

  • Industrialiserade länder och utvecklingsländer slänger ungefär lika mycket mat, 670 respektive 630 miljoner ton.
  • Varje år slängs nästan lika mycket mat i de rika länderna, 222 miljoner ton, som i netto produceras i Afrika söder om Sahara, 230 miljoner ton.
  • Frukt, grönsaker, rötter och rotknölar är de livsmedel som slängs mest.
  • Mängden livsmedel som försvinner eller slängs motsvarar mer än hälften av världens årliga spannmålsskörd på 2,3 miljarder ton 2009/10.

Linneas lilla gröna tipsar om olika sätt att vara rädd om maten, att ta vara på rester och innovativ matlagning. Men en stor del av problemet måste tacklas i mataffären och de val vi gör där för det här är en fråga där jag tror att konsumenterna verkligen kan påverka.

Annonser

Om Linneas lilla gröna

Specialiserad på utveckling och jämställdhet, brinner för miljö- och rättvisefrågor. Mat, dryck och inredning ligger mig varmt om hjärtat, jag älskar att loppisfynda, laga mat och baka och jag försöker göra det jag kan för att konsumera så miljömässigt hållbart som möjligt. #linneaslillagrona #LinneaHermansen Följ mig på Twitter: https://twitter.com/linneahermansen?lang=sv och Instagram: https://instagram.com/linneahermansen/ Lev grönt!
Det här inlägget postades i Ekologi, Grön mat, Gröna middagstips, Gröna recept, Hållbar utveckling, Jordbruk, Linneas lilla Gröna, Miljö. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s