Gammalt bröd? gör bruschetta, krutonger eller pangrattato

 

Krutonger i burk

Att använda bröd som håller på att bli gammalt till krutonger och pangrattato (krispiga brödsmulor) är miljösmart, enkelt och gott. Krutongerna förvaras i lufttät burk och strösslas över soppa och sallad vid behov. Ju godare bröd desto bättre krutonger såklart. Butiksbrödet är ofta trist, sockrat och fullt av tillsatser. Vi bakar eget eller lyxar till det med en halv limpa rågsurdegsbröd från bageriet. Det är underbart att äta färskt och går såklart bra att frysa in. När det börjar bli lite torrt rostar man skivorna i ugnen med lite olivolja och gnider en halv vitlöksklyfta mot ytan, toppa med hackade tomater, basilika, olivolja och flingsalt och du har en underbar italiensk bruschetta.

För att göra krutonger: skär av kanterna på brödet och riv eller skär i munsbitar ungefär i samma storlek. Strö brödbitarna i en ugnsform och ringla över olivolja, smaksätt krutongerna med tex chili, timjan, rosmarin eller det du tycker om och släng med ett par hela viltöksklyftor, salta. Rosta krutongerna i ugnen på ca 200 grader, rör om ett par ggr under tiden, tills de är torra och har fått lite färg. Låt krutongerna svalna på hushållspapper och förvara sedan i lufttät burk. Krutonger i en snygg burk med etikett är en perfekt gå-bortpresent.

Pangrattato: krispiga brödsmulor till tex pasta, risotto eller soppa. Riv gammalt bröd i bitar och släng ner i en matberedare tillsammans med tex en torkad chili, kör mixern tills brödet ser ut som brödsmulor men inte är helt pulvriserat. Värm ett par msk olivolja tillsammans med en hel vitlöksklyfta och släng i brödsmulorna. Stek ett par minuter tills de är gyllenbruna och låt sedan rinna av på hushållspapper. Servera med nykokt pasta eller strössla på risotto eller soppa.

Annonser

Om Linneas lilla gröna

Specialiserad på utveckling och jämställdhet, brinner för miljö- och rättvisefrågor. Mat, dryck och inredning ligger mig varmt om hjärtat, jag älskar att loppisfynda, laga mat och baka och jag försöker göra det jag kan för att konsumera så miljömässigt hållbart som möjligt. #linneaslillagrona #LinneaHermansen Följ mig på Twitter: https://twitter.com/linneahermansen?lang=sv och Instagram: https://instagram.com/linneahermansen/ Lev grönt!
Det här inlägget postades i Bakning, Ekologi, Gröna middagstips, Gröna recept, Hållbar utveckling, Linneas lilla Gröna, Miljö, Rättvisa & hållbara presenter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s