Lila blomkål

Många tror att när blomkål och andra grönsaker ser ut så här så är de färgade på något mystiskt sätt har jag märkt. Jag kan förstå att man reagerar på orange blomkål, randiga rödbetor, svarta tomater och lila morötter när man under större delen av sitt liv lärt sig att känna igen grönsaker enligt vissa bestämda färger. Tyvärr är det så att människan har manipulerat våra grönsaker under hundratals år för att få fram kommersiellt gångbara, snabbodlade och tåliga sorter och detta har skett på bekostnad av variation och smak. Visste du tex att den ursprungliga färgen på morötter är lila? Den orangea färgen som de flesta morötter har idag har korsats fram som en hyllning till den holländska drottningen. Eller att Cortez, den spanska upptäckaren, skrev hem till hovet tidigt 1500-tal och berättade om det varierade tomatutbudet i nuvarande Mexiko. Han rapporterade om stora tomater, små tomater, gröna tomater, gula tomater, röda tomater och rosa tomater bland annat.

Annonser

Om Linneas lilla gröna

Specialiserad på utveckling och jämställdhet, brinner för miljö- och rättvisefrågor. Mat, dryck och inredning ligger mig varmt om hjärtat, jag älskar att loppisfynda, laga mat och baka och jag försöker göra det jag kan för att konsumera så miljömässigt hållbart som möjligt. #linneaslillagrona #LinneaHermansen Följ mig på Twitter: https://twitter.com/linneahermansen?lang=sv och Instagram: https://instagram.com/linneahermansen/ Lev grönt!
Det här inlägget postades i Gröna odlingar, Linneas lilla Gröna, Linneas lilla gröna matlexikon. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s