Linneas gröna lasagne

Linneas lilla gröna lasagne

Vegetarisk lasagne är en av mina paradrätter, det är roligt att göra och blir alltid gott dessutom mättar det många och fyller frysen med matlådor. Mitt lasagnerecept kan varieras beroende på vad man har hemma/vad man gillar/inte gillar, det blir olika varje gång men alltid gott. Det är många ingredienser och lite meckigt så gör en stor omgång i en stor fyrkantig form och frys in styckvis till matlådor, det blir en stor lasagne 🙂

Linneas lilla gröna lasagne:

1-2 gula el röda lökar, hackade

Vitlök och chili efter smak, hackat

Ett gäng champinjoner eller annan svamp i bitar

2-3 stora morötter, grovrivna

1 påse quorn- eller soyafärs, kan uteslutas

1 dl röda el gula splittade linser

1-2 burkar krossade tomater + 1-2msk tomatpuré

1 burk creme fraiche eller i fpk matlagningsgrädde

Ekologisk grönsaksbuljong, örtsalt, oregano, timjan, dijonsenap, rödvin, balsamvinäger eller vad man gillar som smaksättning.

1 låda lasagneplattor, gärna ekologiska

Bechamelsås* se separat recept nedan.

Ost, kan vara olika sorter, skivad el riven funkar bra med frysta ostrester.

Kan varieras med tex hackad paprika, bladspenat färsk el fryst, zuchini hackad, skivad el riven, 1 burk majs, purjolök eller nästan vad som helst som man gillar eller har hemma, det blir alltid gott.

Ta en stor kastrull eller traktörpanna. Börja med att steka vätska ur svampen i torr panna på ganska hög värme, tillsätt olja och sänk värmen när svampen slutar vätska sig, tillsätt lök, chili och vitlök och fräs ett par minuter, tillsätt morötter, quornfärs, sköljda linser, krossade tomater och puré, vatten, buljong, creme fraiche, spenat och annat. Låt såsen koka ihop, den ska vara ganska simmig, smaka av med salt, peppar, kanske lite socker, örtkryddor som timjan och oregano en skvätt balsamvinäger el rödvin, dijon och andra goda grejer.

Olja en stor kantig form, bottna med ett tunt lager bechamelsås, lägg på ett lager plattor och täck med bechamelsås, lägg på ett lager lasagnesås och täck med ost, sen plattor, bechamel, lasagnesås, ost osv, täck med plattor, ett lager bechamel och ost, strössla med oregano. Baka i ugnen på ca 200 grader i 20-30 minuter, täck med folie om den blir för mörk, ta ut och låt stå och sätta sig i 5-10min.

*Bechamelsås

Värm ett par matskedar smör i en kastrull, tillsätt ett par matskedar vetemjöl när det bubblar, vispa hysteriskt för att få bort alla klumpar, späd med mjölk och värm försiktigt det bränner lätt, späd med mera mjölk när såsen tjocknar, salta och peppra.

Bästa lasagnen!

Annonser

Om Linneas lilla gröna

Specialiserad på utveckling och jämställdhet, brinner för miljö- och rättvisefrågor. Mat, dryck och inredning ligger mig varmt om hjärtat, jag älskar att loppisfynda, laga mat och baka och jag försöker göra det jag kan för att konsumera så miljömässigt hållbart som möjligt. #linneaslillagrona #LinneaHermansen Följ mig på Twitter: https://twitter.com/linneahermansen?lang=sv och Instagram: https://instagram.com/linneahermansen/ Lev grönt!
Det här inlägget postades i Ekologi, Grön barnmat, Grön mat, Gröna middagstips, Gröna recept, Grönt arbete, Hållbar utveckling, Linneas lilla Gröna, Miljö, organic, vegetariskt och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s