Koka egen blåbärsylt – recept och inspiration

Förra veckan spenderades på landet och det mindre tillmötesgående vädret innebar en del inomhusaktiviteter som att koka sylt. Skogen dignade av blåbär och av dessa kokade vi egen sylt och bakade smulpaj – ekonomiskt, hållbart och supergott. En fin burk med egen sylt är en perfekt gå-bortpresent.

Dessa fina bär blev, förutom sylt, denna goda paj med knaprigt täcke med havregryn och solrosfrön.

Fatet är designat av husguden och tusenkonstnären Stig Lindberg och heter Medicinalväxter och kan fyndas på Tradera.

Recept på blåbärsylt:

1,5 liter rensade blåbär

Ca 6dl ekologiskt strösocker

Värm i en stor kastrull långsamt och låt koka på svag värme i ca 15min. Skaka grytan försiktigt då och då. Ta bort allt skum som bildas på ytan. Tillsätt atamon konserveringsmedel enligt bruksanvisningen på förpackningen. Fyll sylten i väl rengjorda, varma och atamonsköljda burkar, fyll hela vägen upp. Diska först burkarna, gärna i maskin, skölj ur dem med 1 tsk atamon utblandat i en kopp hett vatten, ställ upp och ner i ugnen på ca 100 grader, alternativt koka burkarna i en stor gryta för att desinficera dem. Avlägsna ev skum som bildats överst i syltburkarna och torka av kanten med lite papper doppat i atamonvattnet som du använde till att skölja burkarna. Skruva åt locken hårt och låt svalna, undvik att vända/skaka på burkarna. Förvara i kyl och datummärk.

Annonser

Om Linneas lilla gröna

Specialiserad på utveckling och jämställdhet, brinner för miljö- och rättvisefrågor. Mat, dryck och inredning ligger mig varmt om hjärtat, jag älskar att loppisfynda, laga mat och baka och jag försöker göra det jag kan för att konsumera så miljömässigt hållbart som möjligt. #linneaslillagrona #LinneaHermansen Följ mig på Twitter: https://twitter.com/linneahermansen?lang=sv och Instagram: https://instagram.com/linneahermansen/ Lev grönt!
Det här inlägget postades i Bakning, Ekologi, Gröna recept, Linneas lilla Gröna, Miljö, Rättvisa & hållbara presenter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s