Ecohair – en ekologisk frisörsalong

Jag beslutade mig för att testa en ny frisör, denna gång en ekologisk frisör. Valet föll på salongen Ecohair på Södra Agnegatan på Kungsholmen. Ecohair är en av Sveriges, än så länge, få certifierade gröna frisörsalonger. Beteckningen Grön Salong är en frivillig märkning av salonger som gjort förbättringar inom miljö- och energiområdet. På Ecohair använder man endast ekologiska produkter i sina behandlingar så allt från schampoo, balsam, hårfärg och stylingprodukter är grönt och hållbart. Produkterna är fria från mineraloljor, syntetiska parfymer och starka lödder- och konserveringsmedel samt är inte djurtestade.

Salongen ligger lite undangömd nära tunnelbaneuppgången Rådhuset. Inredningen går i vitt och blandar nytt med vintagemöbler som gamla frisörstolar i läder och slitna träbänkar. Stämningen är rofylld och doften av kemikalier och parfymer som brukar uppta frisörsalonger lyser med sin frånvaro.

På Ecohair blev jag omhändertagen av Evelina som lyssnade uppmärksamt på mina önskemål om klippning och uppfyllde dem över förväntan. Hon serverade mig en kopp ekologiskt kaffe och tog sin an mitt spikraka, virvelfyllda och asymmetriskt klippta hår med entusiasm och lyhördhet och resultatet blev den bästa klippning jag fått på länge. Privärt var det också, klippning inklusive tvätt, skalpmassage och styling kostade 550kr.

Vi småpratade om skillnaden mellan att som frisör arbeta på ekologisk salong och en vanlig och Evelina berättade att hon mår bättre, känner sig mindre trött efter arbetsdagen, och kanske viktigast, slipper oroa sig för vad hur den konstanta utsattheten av kemikalier påverkar ens kropp. Forskning visar på att kemikalier inom hårvård är en allvarlig hälsorisk för frisörer. Många av de ämnen som används vid färgning, blekning, permanent och andra behandlingar kan påverka reproduktionsförmågan, ge upphov till allergier och luftvägsbesvär och till och med vara cancerframkallande. Skönhetsbranschen är tyvärr en smutsig bransch men äntligen börjar dessa aspekter uppmärksammas till exempel genom Kalla Faktas granskning av hårfärgningsmedel som finns på TV4 play och filmen Underkastelsen av Stefan Jarl.

Jag rekommenderar att du bokar en tid på Ecohair så gör du både ditt hår, din kropp och miljön en tjänst. Passa också på att köpa ekologiska hårvård- och stylingprodukter från John Masters Organics, La Cordier och Dermanord som säljs i salongen.

Klipp från Tv4play: http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/nyheterna?title=hanna_blev_allergisk_av_harfarg&videoid=1642936

Kalla Faktas granskning av hårfärg på TV4play: http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/kalla_fakta?title=kalla_fakta_del_6&videoid=1643248

Annonser

Om Linneas lilla gröna

Specialiserad på utveckling och jämställdhet, brinner för miljö- och rättvisefrågor. Mat, dryck och inredning ligger mig varmt om hjärtat, jag älskar att loppisfynda, laga mat och baka och jag försöker göra det jag kan för att konsumera så miljömässigt hållbart som möjligt. #linneaslillagrona #LinneaHermansen Följ mig på Twitter: https://twitter.com/linneahermansen?lang=sv och Instagram: https://instagram.com/linneahermansen/ Lev grönt!
Det här inlägget postades i CSR, Ekologi, Grön hudvård och hårvård, Gröna köp, Grönt arbete, Hållbar utveckling, Hållbara företag, Linneas lilla Gröna, Linneas lilla gröna recenserar, Miljö, organic och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Ecohair – en ekologisk frisörsalong

  1. Hanna skriver:

    Intressant!! Kul att det finns en grön frisörsalong i sthlm! Har för mig att det finns någon i Eskilstuna annars, men det är ju lite långt 🙂 Vad kostade din klippning?

  2. Hej!
    Klippningen inklusive tvätt och styling, skalpmassage och kaffe kostade 550kr 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s