Potatis- och purjolöksoppa

Här kommer receptet på ännu en soppa, en riktig favoritsoppa: potatis- och purjolöksoppa. Enkelt, billigt och mättande. Soppan kan göras helt utan mejeriprodukter, den blir krämig ändå, eller med creme fraiche, en skvätt grädde eller mjölk.

Recept:

Grovhacka en hel purjolök och skölj den noggrannt

Skiva eller tärna 6-8 mindre el 4-5 större potatisar

Fräs löken i olja och lite smör tillsammans med en nypa salt, löken ska bli mjuk men inte brun. Tillsätt potatisen och fräs några minuter till.

Täck potatis och lök med vatten och tillsätt 1-2 ekologiska buljongtärningar, en skvätt vitt vin el ett par droppar citronsaft eller vitvinsvinäger, peppra. Låt koka under lock på medelvärme tills potatisen smular sig. Om du vill ha bitar i soppan vispar du sönder potatisen med en visp, om du vill ha soppan slät mixar du den med stavmixer. Späd soppan med mjölk eller vatten, den tjocknar av stärkelsen i potatisen. Tillsätt ev en skvätt grädde eller creme fraiche. Smaka av med örtkryddor som gräslök, persilja och timjan, salt, peppar och citronsaft. Servera med hemmagjorda krutonger, hackade gröna örter och ett par droppar olivolja.

Om Linneas lilla gröna

Specialiserad på utveckling och jämställdhet, brinner för miljö- och rättvisefrågor. Mat, dryck och inredning ligger mig varmt om hjärtat, jag älskar att loppisfynda, laga mat och baka och jag försöker göra det jag kan för att konsumera så miljömässigt hållbart som möjligt. #linneaslillagrona #LinneaHermansen Följ mig på Twitter: https://twitter.com/linneahermansen?lang=sv och Instagram: https://instagram.com/linneahermansen/ Lev grönt!
Detta inlägg publicerades i Grön mat, Gröna middagstips, Gröna recept, Gröna soppor, Hållbar utveckling, Linneas lilla Gröna. Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar