Här kommer receptet på ännu en soppa, en riktig favoritsoppa: potatis- och purjolöksoppa. Enkelt, billigt och mättande. Soppan kan göras helt utan mejeriprodukter, den blir krämig ändå, eller med creme fraiche, en skvätt grädde eller mjölk.
Recept:
Grovhacka en hel purjolök och skölj den noggrannt
Skiva eller tärna 6-8 mindre el 4-5 större potatisar
Fräs löken i olja och lite smör tillsammans med en nypa salt, löken ska bli mjuk men inte brun. Tillsätt potatisen och fräs några minuter till.
Täck potatis och lök med vatten och tillsätt 1-2 ekologiska buljongtärningar, en skvätt vitt vin el ett par droppar citronsaft eller vitvinsvinäger, peppra. Låt koka under lock på medelvärme tills potatisen smular sig. Om du vill ha bitar i soppan vispar du sönder potatisen med en visp, om du vill ha soppan slät mixar du den med stavmixer. Späd soppan med mjölk eller vatten, den tjocknar av stärkelsen i potatisen. Tillsätt ev en skvätt grädde eller creme fraiche. Smaka av med örtkryddor som gräslök, persilja och timjan, salt, peppar och citronsaft. Servera med hemmagjorda krutonger, hackade gröna örter och ett par droppar olivolja.