Ekologisk ost i mataffären

Jag har fått en förfrågan om hur utbudet ser ut för ekologisk ost i vanliga mataffärer. Svaret är: sådär. Än så länge är utbudet av ekologisk ost hos butikskedjorna ganska begränsat och de ekologiska ostar som finns skiljer sig markant från ”vanliga” i fråga om pris.

grön herrgårdsost

Ost tillverkas av mjölk, löpe, syrningskultur (bakterier) och salt. Eftersom löpen utvinns ur kalvmagar (ja, visst låter det gott) väljer en del vegetarianer att inte äta ost. För att en ost ska få kallas ekologisk måste mjölken vara ekologiskt producerad. Det innebär att korna föds upp på foder som odlats utan kemiska bekämpningsmedel, GMO (genetiskt modifierade grödor) eller konstgödsel. En eko-ko producerar i genomsnitt 1000 liter mindre mjölk än en konventionell ko men har bättre hälsa. Kornas naturliga beteende ges större utrymme till exempel genom att man låter ko och kalv vara tillsammans i avskildhet när kalven är nyfödd. Eko-kor går också ute i hagen mer än kor i vanlig mjölkproduktion. Här kan du läsa om hur det går till att producera ekologisk mjölk enligt KRAVs principer.

Vi brukar köpa ekologisk herrgårdsost, ekologisk parmesan, ekologisk mozzarella och ekologisk halloumi och det brukar vara lätt att få tag på i de vanliga mataffärerna. Dock får man betala mera för den ekologiska osten men det tycker jag absolut är värt för kornas och miljöns skull.

Annonser

Om Linneas lilla gröna

Specialiserad på utveckling och jämställdhet, brinner för miljö- och rättvisefrågor. Mat, dryck och inredning ligger mig varmt om hjärtat, jag älskar att loppisfynda, laga mat och baka och jag försöker göra det jag kan för att konsumera så miljömässigt hållbart som möjligt. #linneaslillagrona #LinneaHermansen Följ mig på Twitter: https://twitter.com/linneahermansen?lang=sv och Instagram: https://instagram.com/linneahermansen/ Lev grönt!
Det här inlägget postades i CSR, Ekologi, Grön mat, Gröna odlingar, Grönt kött, Hållbar utveckling, Jordbruk, Linneas lilla Gröna, Miljö, organic och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s