Vegetarisk ost – fri från kalvmage

Jag har skrivit om ekologisk ost på bloggen och vill gärna tipsa om ost som passar vegetarianer också. Inom konventionell osttillverkning används löpe från kalvmagar för att ysta osten. Kalvarna slaktas vid 2-3 veckors ålder för mört kött och magarna mals ner för osttillverkning. Utbudet av kalvar är inte tillräckligt stort så den mesta löpen importeras. Om man inte vill bidra till denna process får man välja ost som är ystad med hjälp av så kallat vegetabiliskt löpe eller ystemzym. Vegetabiliskt löpe är en term som inte får användas inom livsmedelsindustrin eftersom löpe betyder att ämnet kommer från kalvens löpmage istället används begreppet ystenzym. Här är två tips för dig som vill äta helt vegetarisk ost.

Zeta säljer mina två favoritostar: mozzarella och halloumi tillverkade med vegetabiliskt löpe.

ekologisk och vegetabilisk mozzarella

Valio som säljer laktosfria produkter använder sig av enzymer utvunnen ur svamp för att tillverka sin lagrade Emmentaler.

kalv-fri ost

Annonser

Om Linneas lilla gröna

Specialiserad på utveckling och jämställdhet, brinner för miljö- och rättvisefrågor. Mat, dryck och inredning ligger mig varmt om hjärtat, jag älskar att loppisfynda, laga mat och baka och jag försöker göra det jag kan för att konsumera så miljömässigt hållbart som möjligt. #linneaslillagrona #LinneaHermansen Följ mig på Twitter: https://twitter.com/linneahermansen?lang=sv och Instagram: https://instagram.com/linneahermansen/ Lev grönt!
Det här inlägget postades i CSR, Ekologi, Grön barnmat, Grön mat, Gröna köp, Gröna middagstips, Gröna odlingar, Gröna recept, Hållbar utveckling, Hållbara företag, Linneas lilla Gröna, Miljö, organic, vegetariskt och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Vegetarisk ost – fri från kalvmage

  1. Johanna skriver:

    Jag vill gärna tipsa om Västan 10 % som är både god, lätt och gjord med vegetabiliskt enzym! /Johanna

  2. Tack Johanna! Den ska jag testa! 🙂 mvh Linnéa

  3. Carro skriver:

    Finns en illaluktande från änglamark (kommer inte ihåg namnet, Danbo?) och en supergod herrgård mellanlagrad 9% från Ockelbo. Har även hittat nån ekologisk hushållsost utan löpe, men det var rätt länge sen, Icas gott liv 9% är oxå vegetarisk och god, Järna ost har några vegetariska… Finns fler, men kommer tyvärr inte på dem nu. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s