Hållbar jul – choklad

rädda träd - ät choklad

Choklad i sin renaste form innehåller endast kakao (kakaomassa eller kakaosmör) och socker. Mjölkchoklad innehåller dessutom mjölk. Generellt sett är hög kakaohalt och få ingredienser ett bra riktvärde. Tillsatser såsom emulgeringsmedel, sojalecitin, vanillin och andra konstigheter signalerar sämre kvalitet. Blockchoklad var för mig som växte upp på 80-talet ett stående inslag i kylen och användes i bakning och desserter. Anledningen var priset antar jag då kakaohalten i blockchokladen är så låg att den enligt ett direktiv från EU inte längre får kallas choklad utan endast Block. Dessutom innehåller Block inte kakaosmör utan vegetabiliskt fett (oftast palmolja vars odling ger svåra miljökonsekvenser).

Så när du shoppar efter choklad till jul spendera lite mer pengar än du tänkt, kvalitet kostar mer men det är värt det. Välj ekologisk och Fairtrade-märkt choklad då vet du att råvarorna har producerats på ett sätt som varken skadar människa eller miljö. Titta på innehållsförteckningen och välj choklad med så få ingredienser som möjligt. Den mörka chokladen från Organic Meltdown på bilden innehåller endast ekologisk kakaomassa, rörsocker, kakaosmör och vanilj. Undvik Block och liknande produkter som har så lite kakao och så mycket tillsatser att de inte ens kan kallas choklad.

Annonser

Om Linneas lilla gröna

Specialiserad på utveckling och jämställdhet, brinner för miljö- och rättvisefrågor. Mat, dryck och inredning ligger mig varmt om hjärtat, jag älskar att loppisfynda, laga mat och baka och jag försöker göra det jag kan för att konsumera så miljömässigt hållbart som möjligt. #linneaslillagrona #LinneaHermansen Följ mig på Twitter: https://twitter.com/linneahermansen?lang=sv och Instagram: https://instagram.com/linneahermansen/ Lev grönt!
Det här inlägget postades i Bakning, CSR, Ekologi, Fair Trade - Rättvisemärkt, Grön mat, Grönt kött, Hållbar utveckling, Hållbara företag, Linneas lilla Gröna, Miljö, organic, Rättvisa & hållbara presenter och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s