Hållbar jul – ekologiska pepparkakor

eko-peppisar

Man blir både snäll och glad av pepparkakor och extra glad blir jag ekologiska pepparkakor. Ekologiska peppisar bakas av ekologiska jordbruksprodukter. Det innebär att de odlats utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Eko-peppisar säljs bland annat under märket Annas och Änglamark. Tyvärr betyder inte ekologiskt tillsatsfritt och äkta råvaror som smör är ersatt av billigare margarin eller vegetabilisk olja,  såsom palmolja. Vill du vara helt säker på innehållet i dina pepparkakor rekommenderar jag att baka egna av ekologiska ingredienser.

Det här är mitt superenkla recept på rustika pepparkakor:

225 gr ekologiskt smör (rumsvarmt)

2 dl ekologiskt rå- eller strösocker

1 eko-ägg

2 tsk bikarbonat

1 msk sirap

3 tsk kanel och 3 tsk kardemumma malen, eller motsvarande mängd pepparkakskryddor

7 dl ekologiskt vetemjöl

Gör så här: Rör socker och smör vitt och pösigt. Blanda ihop ägget och bikarbonat och slå ner i smöret. Tillsätt resten av de torra ingredienserna och blanda till en deg. Rulla små bollar av degen och lägg på plåtar och platta till. Grädda i ca 175-200 grader i 8-10 minuter tills kakorna är lätt gyllenbruna.  Tryck ner en mandel i kakorna före gräddning om du vill eller strössla med råsocker eller mandelspån. Låt svalna och förvara i en fin tättslutande burk.

Annonser

Om Linneas lilla gröna

Specialiserad på utveckling och jämställdhet, brinner för miljö- och rättvisefrågor. Mat, dryck och inredning ligger mig varmt om hjärtat, jag älskar att loppisfynda, laga mat och baka och jag försöker göra det jag kan för att konsumera så miljömässigt hållbart som möjligt. #linneaslillagrona #LinneaHermansen Följ mig på Twitter: https://twitter.com/linneahermansen?lang=sv och Instagram: https://instagram.com/linneahermansen/ Lev grönt!
Det här inlägget postades i Bakning, CSR, Ekologi, Gröna recept, Grönt arbete, Hållbar fisk, Hållbar utveckling, Hållbara företag, Hem & hushåll, Linneas lilla Gröna, Miljö, organic och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s