Vitmossa/fönsterlav – ohållbar tradition

ohållbar tradition?

När jag var liten fick jag alltid höra att man absolut inte fick plocka vitmossa till adventsljusstaken i naturen. Det stämmer inte riktigt men man bör iaktta försiktighet. Mossor och lavar är känsliga och återväxten är mycket långsam. Den ”vitmossa” som säljs i butiker är egentligen en lav och heter fönsterlav eller vitlav. Fönsterlaven är inte fridlyst men den ingår inte heller i allemansrätten. Man får plocka fönsterlav för husbehov men inte för att sälja. Tyvärr pågår en del svart handel med fönsterlaven inför jul och områden i skogen skövlas på lav.

Den kommersiella ”vitmossan”, alltså fönsterlav, är en ohållbar tradition av flera anledningar. Den är ofta behandlad med antimögelmedel och flamskyddsmedel (oftast magnesiumklorid). Flamskyddsmedel tillsätts för att minska spridningen av brand men många är både miljö-och hälsofarliga. Flamskyddsmedel har uppmärksammats för att vara bland annat hormonstörande, de kan påverka reproduktionsförmågan och vara cancerframkallande. Har man torr ”vitmossa” (fönsterlav) kan man istället flamskydda den själv genom att blöta den med vatten.

För en hållbar jul rekommenderar jag dock att man hoppar över mossar och lavar och lämnar dessa i skogen. Istället kan man dekorera med andra vackra saker från naturen som granris, kottar, kastanjer och andra förnyelsebara material.

 

Annonser

Om Linneas lilla gröna

Specialiserad på utveckling och jämställdhet, brinner för miljö- och rättvisefrågor. Mat, dryck och inredning ligger mig varmt om hjärtat, jag älskar att loppisfynda, laga mat och baka och jag försöker göra det jag kan för att konsumera så miljömässigt hållbart som möjligt. #linneaslillagrona #LinneaHermansen Följ mig på Twitter: https://twitter.com/linneahermansen?lang=sv och Instagram: https://instagram.com/linneahermansen/ Lev grönt!
Det här inlägget postades i CSR, Grön och skön heminredning, Hållbar utveckling, Linneas lilla Gröna, Miljö och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Vitmossa/fönsterlav – ohållbar tradition

  1. Ping: Miljövänlig advent - Bättre Värld

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s