Matthias Rowe – en miljöhjälte på gräsrotsnivå

Matthias Rowe blev framröstad till Stockholms miljöhjälte 2011 med motiveringen: Årets miljöhjälte är en handlingskraftig inspiratör och eldsjäl som visar att man genom små handlingar i vardagen kan ta små steg mot en bättre miljö och ett mer hållbart samhälle.”

Att Matthias blev nominerad till tävlingen kommer knappast som en överraskning för de som känner honom. Han är en riktig miljöhjälte. Matthias jobbar enligt principen att varaktiga förändringar i samhället kommer från gräsrotsnivå. Som person är Matthias smittsamt entusiastisk och engagerande och han får resultat i sitt miljöarbete. När Matthias irriterade sig på alla plastlådor som maten levererades i från stadens take away-ställen övertygade han helt sonika sin närmsta thai-kiosk att ge alla som tog med sig egen matlåda fem kronor i rabatt. Visionen är att alla take away-ställen tar efter och gör det lönsamt att ta med en egen låda, då vinner både kunderna, matstället och miljön. När han såg att användbara saker hamnade i grovsoporna i sitt hus startade han ett bytesrum i sin bostadsrättsförening så att saker istället blir återanvända. Bytesrummet har blivit en succé för båda stora och små i huset och en snackis bland grannarna. Miljöarbete behöver inte vara varken storskaligt eller svårt säger Matthias: ta med sig tygkasse till mataffären, starta en matavfallsinsamling, ställ upp en torkställning i tvättstugan. Det är enligt devisen som Matthias jobbar – många små vardagsprojekt som alla kan göra leder till en bättre miljö och varaktig förändring.

Allra mest klappar hans hjärta för att minska resursslöseriet i form av all mat som slängs. Matthias arbetar som kurator på Raoul Wallenberg Skola i Bromma. Han irriterade sig på att mängder av överbliven skolmat slängdes varje dag och drog igång ett projekt där maten istället går till behövande. Projektet där behövande i närområdet kommer och hämtar mat som blivit över från skollunchen har pågått i två år och kallas RWS-matlåda. En man får sin matlåda levererad hem av skoleleverna och allt blir en del av det övergripande målet för skolan: att uppmuntra engagemang för hållbar utveckling och medmänsklighet. Här och här kan ni läsa mer om projektet.

Att Matthias blivit vald till årets miljöhjälte får honom knappast att trappa ner på takten utan tvärtom om, det gäller att smida medan järnet är varmt och utnyttja tävlingens genomslagskraft, resonerar han. Det närmaste målet är att få den lokala matbutiken att inse att mat och varor som inte längre går att sälja fortfarande kan göra människor mätta och glada. Varför inte donera den till kyrkan som kan förvandla den till soppluncher för behövande eller anordna en stor middagsbuffé i folkets hus dit alla kan komma och äta sig mätta på mat som annars skulle kastats trots att det inte är något fel på den?

Matthias sprudlar av optimism och idéer – han ser värde där andra ser skräp och han ser lösningar där andra ser hinder.

Det är inte lätt att förändra människors tänk och handling runt mat, säger miljöhjälten själv, men man måste börja någonstans – och det är bäst att börja på gräsrotsnivå.

Annonser

Om Linneas lilla gröna

Specialiserad på utveckling och jämställdhet, brinner för miljö- och rättvisefrågor. Mat, dryck och inredning ligger mig varmt om hjärtat, jag älskar att loppisfynda, laga mat och baka och jag försöker göra det jag kan för att konsumera så miljömässigt hållbart som möjligt. #linneaslillagrona #LinneaHermansen Följ mig på Twitter: https://twitter.com/linneahermansen?lang=sv och Instagram: https://instagram.com/linneahermansen/ Lev grönt!
Det här inlägget postades i CSR, Grönt arbete, Hållbar utveckling, Linneas lilla Gröna, Miljö och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s