Se över dina tvättrutiner av hälso- och miljöskäl

grumme

En otroligt enkel sak alla kan göra för både vår miljö och hälsa är att se över sina tvättrutiner. I Sverige används 50 000 ton tvättmedel varje år varav 12 500 ton är ren överdosering. Forskning visar att vi överdoserar 25 % varje gång vi tvättar! Förutom de negativa effekterna på miljön fastnar tvättmedelsrester från pulver i tvättmaskinens fack och ger upphov till mögel. När maskinen sköljer följer mögelsporer med och fastnar i textilierna och sprids genom användning i vår inomhusmiljö. Mögel som växer inomhus bildar mykotoxiner, giftiga ämnen som är kända för att framkalla allergier och cancer. Kolla gärna hur det ser ut i ditt eller er gemensamma tvättstugas fack.

Genom att använda flytande tvättmedel och dosera minimalt med hjälp av en boll eller mått kan man undvika detta problem. Jag använder Grumme flytande tvättmedel som är oparfymerat. Parfym i tvättmedel kan ge upphov till allergi och känns totalt onödigt. Ibland förstärker jag med ett skvätt såpa. Behöver tvätten blekas finns miljösnällare bleksalt, att använda klorin är inte ok då det är jätteskadligt och giftigt för vattenlevande organismer. För att få bort lite unken lukt i tex träningskläder kan man tillsätta lite ättika i sköljmedelsfacket. Andra alternativa sätt att tvätta med tex tvättboll och tvättnötter fungerar också om man föredrar det. Gällande tvättnötter och tvättboll har jag stött på både skeptiker och övertygade men har inte researchat färdigt ännu så jag återkommer i ämnet på bloggen.

Linneas lilla gröna rekommenderar oparfymerat flytande tvättmedel tex svensktillverkade Grumme Tvätt samt att man drar ner på doseringen och temperaturen när man tvättar för att minska miljöpåverkan. Tvätten blir ren ändå då våra maskiner är väldigt effektiva.

Använd aldrig klorin! Det leder till det här:

klorin

Lev grönt!

Annonser

Om Linneas lilla gröna

Specialiserad på utveckling och jämställdhet, brinner för miljö- och rättvisefrågor. Mat, dryck och inredning ligger mig varmt om hjärtat, jag älskar att loppisfynda, laga mat och baka och jag försöker göra det jag kan för att konsumera så miljömässigt hållbart som möjligt. #linneaslillagrona #LinneaHermansen Följ mig på Twitter: https://twitter.com/linneahermansen?lang=sv och Instagram: https://instagram.com/linneahermansen/ Lev grönt!
Det här inlägget postades i CSR, Gröna köp, Grönt arbete, Hållbar utveckling, Hållbara företag, Hem & hushåll, Linneas lilla Gröna, Miljö och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Se över dina tvättrutiner av hälso- och miljöskäl

  1. veganyouvan skriver:

    Hej Linnea! Jag tittade in på din sida idag och såg att du rekommenderar Grumme tvättmedel. jag har precis köpt 800 g indiska tvättnötter plus 2 tvätttygpåsar för 155 kr på Jordklok.se. Har du provat att tvätta med dessa? Jag ska snart tvätta med nötterna för första gången. Man behöver inget sköljmedel men varannan till var tredje tvätt kan man använda 1 tsk Ecover blekmedel till den vita tvätten. Bortsett från transportkostnaden för miljön, verkar det här vara en TOPPEN-IDÉ!

  2. Hej! Kul att du har hittat hit! Angående tvättmedel och tvättnötter känner jag så här. Jag har researchat tvättnötter ordentligt och jag har hört jättemånga som berättat att nötterna är superbra. Jag var ganska övertygad själv och skaffade mig en påse för att prova. Jag blev dock ganska ställd när jag såg Råd&Röns test av nötter och tvättbollar som kom till slutsatsen att dessa var helt verkningslösa(!). Enligt deras test är det tvättmaskinens mekaniska rörelser och vattnet som tvättar rent och inte nötterna. De menar till och med att det är lurendrejeri och att nötterna bidrar till nedsmutsning. Läs gärna om testet här: http://www.radron.se/Tester/Boende-tradgard–husdjur/Tvattbollar/ Som du kan läsa under testen är många upprörda av detta och menar att Råd & Rön har kommit fram till felaktiga slutsatser eller går i tvättmedelsbranschens ledband.
    Jag testade iallafall nötterna och effekten var sisådär tycker jag. Tvätten var inte smutsig men kändes inte heller direkt ”ren”, jag var inte heller förtjust i doften av nötterna. Vem som har rätt eller fel i denna fråga vet jag inte, men tycker att man ska använda sig av den metod som känns bra för en själv. Jag förordar flytande tvättmedel som tex Grumme för att det till skillnad från pulver är lätt att dosera och fastnar inte i facket/kläderna. Det krävs bara pyttelite tvättmedel för att tvätten ska bli ren men tyvärr överdoseras det massor vilket bidrar till miljöproblem. Jag har inte givit upp på nötterna än utan ska testa dem lite till men eftersom jag vänder mig till en bredare publik och bara rekommenderar det jag själv känner är bra är det flytande miljömärkt tvättmedel i låga doser som gäller än så länge.
    Vänligen
    Linnéa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s