Vad åt din middag till frukost? Ohållbar fiskodling

småhajar blir laxmiddag

Naturskyddsföreningen har verkligen fingret på miljöpulsen och deras gedigna informationsarbete har fått stor genomslagskraft, bland annat har man fått folk att bojkotta den miljöförstörande jätteräkan genom sin anti-scampikampanj. Om du inte sett filmen ännu rekommenderar jag verkligen att du gör det, den finns här. Nu tar man krafttag för att informera om den populära men smutsiga odlade laxen genom kampanjen och filmen ”Vet du vad din middag åt till frukost?”. Filmen visar hur havslevande djur urskiljningslöst trålas upp ur haven för att bli fiskmjöl till laxodlingar i bland annat Norge. Hotade arter som hajar, rockor och sjöhästar blir tillsammans med yngel och småfisk middag till vår middagslax. Fiskmjölsindustrin och laxodlingen utarmar världshaven, smutsar ner miljön och är extremt resurskrävande. För att producera ett kilo odlad lax krävs 2-5 kilo fiskmjöl som foder, ett rent slöseri.

Så vad ska man då välja istället för odlad lax? Jo, kika efter viltfångad (allra helst krokfångad) fisk från hållbara bestånd märkta med MSC (Marine Stewarship Council) och KRAV-märkt fisk. MSC-märkningen garanterar att fisket är hållbart och spårbart. Om man gillar lax finns det både ekologisk odlad lax och lax i haven (från hållbara bestånd) som man kan äta med gott samvete. Ladda gärna ner WWFs hållbara fiskeguide här och ta hjälp av den när du väljer fisk i affären. När det gäller fiskodling är hållbarhetscertifiering av bland annat lax, tiliapia och pangasius på gång genom ASC Aquaculture Stewardship Council.

Leta efter denna symbol när du köper fisk.

Annonser

Om Linneas lilla gröna

Specialiserad på utveckling och jämställdhet, brinner för miljö- och rättvisefrågor. Mat, dryck och inredning ligger mig varmt om hjärtat, jag älskar att loppisfynda, laga mat och baka och jag försöker göra det jag kan för att konsumera så miljömässigt hållbart som möjligt. #linneaslillagrona #LinneaHermansen Följ mig på Twitter: https://twitter.com/linneahermansen?lang=sv och Instagram: https://instagram.com/linneahermansen/ Lev grönt!
Det här inlägget postades i CSR, Ekologi, Grön barnmat, Grön mat, Gröna middagstips, Grönt arbete, Hållbar fisk, Hållbar utveckling, Hållbara företag, Hem & hushåll, Linneas lilla Gröna, Miljö, organic och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Vad åt din middag till frukost? Ohållbar fiskodling

 1. Mona skriver:

  Tack Linnea! Vilket jättebra inlägg, och tack för att du mailade oss för att uppmärksamma oss på din blogg lite extra. Gillar särskilt att du lägger stor vikt vid alternativen.
  Varma hälsningar,
  Mona Wallin, webbredaktör, Naturskyddsföreningen

 2. Heléne skriver:

  Det här gillade jag! Även om det innebär att min stackars sambo kommer att få ännu fler förhållningsorder på inköpslistan. Underligt nog hade jag inte själv funderat så mycket på detta, men det kanske beror på att jag fokuserat så mycket på Livsmedelsverkets kostråd till gravida (odlad fisk = grönt ljus) att jag helt glömt av den andra viktiga aspekten. Tack!

 3. Anders skriver:

  Vilka miljöaspekter och hållbarhetsaspekter finns att tänka på kring odlingen av Tiliapia?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s