Ekologi, recykling och socialt ansvar på Granit

Som jag uppmärksammat tidigare på bloggen börjar allt fler företag förstå vikten av CSR – företagens sociala ansvar. Konsumenterna har fått nog av billiga produkter som tillverkas under dåliga förhållanden. Allt fler vill veta att materialen i våra kläder, leksaker, ekektronik mm är producerade på ett hållbart sätt, att de inte innehåller skadliga kemikalier och att människorna som tillverkat dem inte utnyttjats.

återvunna bildäck

En affär som länge satsat på hållbar produktion, ekologiska material och återvinning är Granit. Deras sköna klädkollektion är nästan uteslutande av ekologiskt odlad bomull, de tillverkar korgar av gamla bildäck och handdukar av bambu för att nämna några projekt. Dessa hållbara produkter samlas under benämningen Omtanke av Granit och du kan läsa mer om dem här. Vad är det då som gör dessa produkter så speciella och bättre än andra? Jo, när det gäller produktion av kläder och textilier är konventionellt (icke ekologiskt) odlad bomull är stort problem. Bomull är världens mest besprutade gröda och 25% av de totala insektsbekämpande medlen som används i jordbruket sprutas på just bomull. De flesta av bekämpningsmedlen är giftiga och utsätter människa och miljö för stora hälsorisker, en studie har uppskattat att bekämpningsmedel i bomullsindustrin förgiftar 3 miljoner människor och dödar 22 000 varje år (se rapport fr SIDA/WWF). Bomull är också en extremt törstig gröda och kräver stora mängder tillfört sötvatten i områden där rent vatten oftast är en bristvara. För ett kilo bomull (ungefär 3 t-shirts) går det åt ca 17 000 liter vatten.

Ekologisk bomull odlas utan kemiska bekämpningsmedel, avlövningmedel eller konstgödsel. Att blanda upp bomullen med bambufibrer ger flera miljöfördelar. Bambu är extremt snabbväxande och kräver inte konstgödsel eller bekämpningsmedel. Bambun är mjuk, snabbtorkande och naturligt anti-bakteriell.

Linneas lilla gröna rekommenderar varmt Granits omtanke och hoppas att flera företag förstår vikten av miljö- och människovänlig produktion.

Annonser

Om Linneas lilla gröna

Specialiserad på utveckling och jämställdhet, brinner för miljö- och rättvisefrågor. Mat, dryck och inredning ligger mig varmt om hjärtat, jag älskar att loppisfynda, laga mat och baka och jag försöker göra det jag kan för att konsumera så miljömässigt hållbart som möjligt. #linneaslillagrona #LinneaHermansen Följ mig på Twitter: https://twitter.com/linneahermansen?lang=sv och Instagram: https://instagram.com/linneahermansen/ Lev grönt!
Det här inlägget postades i Återvinning, CSR, Ekologi, Grön hudvård och hårvård, Grön mat, Grön och skön heminredning, Gröna köp, Grönt arbete, Hållbar utveckling, Hållbara företag, Hållbart mode(?), Linneas lilla Gröna, Miljö, organic och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s