Hormonstörande, allergiframkallande och miljöskadliga ämnen i vanliga hud- och hårvårdsprodukter

hållbar hud- och hårvård från danska Urtekram

Att hitta bra ekologisk hud- och hårvård som inte gör hål i plånboken är ett evigt pågående projekt. Oftast är man förpassad till specialbutiker och näthandel vilket får mig att önska att ekologi var lite mer mainstream. När man står i den vanliga affären i behov av duschcreme eller schampoo är det inte helt lätt som konsument att välja eko. Hyllorna dignar av stora billiga flaskor av märken man känner igen och är van vid och de få ekologisk alternativen är ofta svidande dyra. Men jämför man innehållet i flaskorna förstår man snabbt varför den vanliga är så billig och den ekologiska så dyr. Din vanliga duschcreme innehåller rent ut sagt billigt skit. Allergi- och cancerframkallande, hormonstörande kemikalier och vatten är de huvudsakliga ämnena i de flesta tvålar, schampoon och duschcremer. Låter det osannolikt? läs boken Badskumt av Katarina Johansson och lusläs de kryptiska innehållsförteckningarna, ingredienserna står i storleksordning. Varför är då detta ett så stort problem? Jo, huden absorberar över hälften av de ämnen som den kommer i kontakt med (vissa menar 70%) genom krämer, smink, schampoo, kläder osv på samma sätt som när man använder nikotin- eller smärtstillande plåster. Det du sätter på din hud går rakt in i din kropp och det är inga trevliga saker vi får i oss.

Vanligtvis börjar förteckningen med aqua (vatten) följt av sodium lauryl sulfat (SLS el natriumlaurylsulfat) eller natriumlauryletersulfat (SLES). SLS och SLES är vanliga och billiga tensider som gör att tvålen löddrar och utgör ofta halva schampooflaskan. De tillverkas av fetter (ofta billig kokos- eller palmolja) som tvättats med kaustiksoda och svavelsyra. I Danmark tar man allvarligare på dessa ämnen än i Sverige och danska Miljöstyrelsen har klassat SLS som ”möjligt att det skadar fostret under graviditet”. Förutom eventuella fosterskador är ämnena uttorkande, hudirriterande, retande för slemhinnor och kraftigt miljöskadliga. Alla tensider är giftiga för vattenlevande organismer och kan förändra syreupptagningsförmågan i fiskars gälar så att de drabbas av andnöd.

En annan problematisk ingrediens i hud- och hårvårdsprodukter är parabener. Parabener är syntetiska konserveringsmedel som förhindrar att innehållet i flaskan eller burken bryts ner eller förstörs av bakterier. Ett problem med parabener är att de bryter ner bakterier urskilningslöst och fortsätter att verka efter att de spolats ner i avloppet. De flesta bakterier som finns i miljön är goda bakterier som är avgörande för vår fortlevnad att städa undan dessa kan få svåra konsekvenser i form av bland annat antibiotikaresistens och allergier. Parabener har hittats i brösttumörer och ett samband misstänks mellan bröstcancer och ämnen som stryks på huden i armhålan. Man misstänker att parabener är hormonstörande och i Danmark har man infört förbud mot vissa parabener i produkter till barn under tre år. I Sverige är det dock fritt fram.

För att undvika dessa ämnen, i den mån det går, välj ekologiska produkter, den extra kostnaden är värt det både för dig och miljön. Många ekologiska märken använder mildare sockertensider för att få fram den löddrande konsistensen som konsumenterna vant sig vid. Man kan inte dra alla ekologiska hud- och hårprodukter över en kam, de är alla olika, vissa är certifierade (granskade av oberoende part) och alla certifieringar ställer olika krav. Men generellt sett är ekologiskt ett bra riktmärke för fritt från (eller åtminstone mindre innehåll av) skadliga kemikalier. Många är också veganska (ej innehållandes råvaror från djur) och ej djurtestade. Det lönar sig att titta ordentligt på flaskan och burken i affären och åtminstone välja bort de värsta miljö- och hälsofarliga ämnena.

Danska Urtekrams nya serie Nordic Birch är fria från parabener och certifierade av ECOCERT. Serien säljs i vanliga livsmedelsaffärer och kostar bara runt 5o-lappen.

Annonser

Om Linneas lilla gröna

Specialiserad på utveckling och jämställdhet, brinner för miljö- och rättvisefrågor. Mat, dryck och inredning ligger mig varmt om hjärtat, jag älskar att loppisfynda, laga mat och baka och jag försöker göra det jag kan för att konsumera så miljömässigt hållbart som möjligt. #linneaslillagrona #LinneaHermansen Följ mig på Twitter: https://twitter.com/linneahermansen?lang=sv och Instagram: https://instagram.com/linneahermansen/ Lev grönt!
Det här inlägget postades i CSR, Ekologi, Grön hudvård och hårvård, Gröna köp, Grönt arbete, Hållbar utveckling, Hållbara företag, Hem & hushåll, Linneas lilla Gröna, Miljö, organic och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Hormonstörande, allergiframkallande och miljöskadliga ämnen i vanliga hud- och hårvårdsprodukter

  1. Joanna skriver:

    Herre Gud rent ut sagt! Tack för din kunskap!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s