Varför det är en bra idé att byta ut din teflonpanna och aldrig köpa en ny

Eco-kitchen från OBH Nordica

Jag blir ibland ombedd att lista ett par handfasta saker man kan göra för att leva mer miljömässigt hållbart och undvika skadliga kemikalier. En väldigt enkel och bra sak alla kan göra är att sluta köpa billiga teflonpannor som slits och slängs. Många har koll på att teflon inte är så bra men hur dåligt är teflonet för vår hälsa och miljö egentligen?

Först och främst är teflon är ett varumärke av ämnet polytetrafluoreten (PTFE), en flourplast. Vanligast är det som anti-stick material i stekpannor och bakformar i köket men mindre känt är att samma ämne används för att göra kläder, skor, golv och möbler vattenavvisande, bland annat under namnet Gore-tex (tyg som laminerats med teflon). Teflon och andra perflourerande ämnen är dåliga ur både miljö- och hälsosynpunkt av flera anledningar, flera är både reproduktionsstörande och giftiga. När man tillverkar teflon används PFOA, ett cancerframkallande, toxiskt ämne som inte är biologiskt nedbrytbart. Teflon bryts i princip aldrig ner i naturen vilket innebär att det ackumuleras i djur och människor och hittas i både isbjörnar i arktis och nyfödda barn trots att de själva inte använder stekpannor. Vi människor får i oss PFOA genom livsmedelsförpackningar, mat, impregnering, rengöringsmedel och stekpannor bland annat.

När teflonet blir för varmt, om du tex glömmer stekpannan på spisen, avges en giftig gas som ger teflonförgiftning. Effekten på människor är influensasymptom men samma gas är direkt dödlig för fåglar då den orsakar lungblödning. Det räcker för mig. Det blir aldrig någon mer teflonpanna i mitt kök. Istället har vi insvesterat i en färgglad Eco Kitchen från OBH Nordica. Den har en keramisk beläggning av naturmaterial och klarar temperaturer upp till 450 grader. Ett annat alternativ som fungerat utmärkt före teflonet är gjutjärn. En bra gjutjärnspanna räcker hela livet och blir bara bättre med åren. Det går att köpa bra begagnade gjutjärnspannor och laggar på loppis och i second handaffärer som stadsmissionen och myrorna.

Annonser

Om Linneas lilla gröna

Specialiserad på utveckling och jämställdhet, brinner för miljö- och rättvisefrågor. Mat, dryck och inredning ligger mig varmt om hjärtat, jag älskar att loppisfynda, laga mat och baka och jag försöker göra det jag kan för att konsumera så miljömässigt hållbart som möjligt. #linneaslillagrona #LinneaHermansen Följ mig på Twitter: https://twitter.com/linneahermansen?lang=sv och Instagram: https://instagram.com/linneahermansen/ Lev grönt!
Det här inlägget postades i Återvinning, Gröna köp, Hållbar utveckling, Hem & hushåll, Linneas lilla Gröna, Loppis, Miljö, Second hand, Vintage och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Varför det är en bra idé att byta ut din teflonpanna och aldrig köpa en ny

 1. tommyhjalmarsson skriver:

  En gjutjärnspanna går att rädda om man bränt, Vården av en gjutjärnspanna är att steka tunnpannkaka typ var fjortonde dag, vård och mat på samma gång.

  • Hej och tack för tipset Tommy!
   Jag brukar olja in pannan med lite olivolja efter disk men pannkakor verkar smart. 🙂
   Vänligen
   Linnéa

   • tommyhjalmarsson skriver:

    Disk, du ska inte diska den, alltså med diskmedel. Men det gör du väll inte.

    Det enklaste sättet att lösa upp matrester i pannan är att hälla i vatten,. sätta på plattan. När det börjat koka tar man den till diskbänken, tar diskborsten ”utan diskmedel” och rengör.

    🙂

 2. Johan Wedberg skriver:

  Dock finns det PFOA-fria teflonpannor numera 😉

  • Hej! Det kände jag inte till, du får gärna länka information om du har. Dock är teflon ett problematiskt ämne av flera anledningar förutom PFOA såsom att det inte går att återvinna och inte är nedbrytbart så jag står fast vid min rekommendation om att bojkotta Teflon, Gore-Tex och andra liknande produkter. Har två gjutjärnspannor och tre keramiska från green Pan och Eco-kitchen. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s