Rättvis app för rättvis handling!

Handla rättvist med Fairtrade-appen

Fairtrade är en internationell intresseorganisation och oberoende märkning av produkter som producerats under schyssta villkor. Självklart, kan man tycka, men faktum är att det mesta som vi äter, klär oss i och använder tillverkas under ruttna förhållanden som vi själva aldrig skulle ställa upp på. Fairtrademärkningen garanterar att arbetarna som odlat kakaon, snittblommorna eller nötterna har fått skäligt betalt för sitt arbete genom lagstadgad minimilön och fastställt minimipris för produkten. Det är därför Fairtradeprodukter ofta är lite dyrare än de andra. I kriterierna för Fairtrademärkningen ingår även att motverka barnarbete och diskriminering samt att premiera ekologisk och hållbar produktion bland annat. När du som konsument köper en Fairtrademärkt vara tex kaffe går en del av pengarna till projekt för att utveckla lokalsamhället där varan tillverkas. det kan vara tex investering i skola, hälsovård eller bostäder. Hur denna premie ska fördelas bestäms av de berörda parterna.

Nyligen har Fairtrade tagit steget in i den digitala världen och lanserat en app för smarta telefoner. Linneas lilla gröna gillar verkligen den här appen som har fyra funktioner. Du kan scanna en Fairtrademärkt vara och få fram exakt information om var, hur och av vilka personer den har odlats. Du kan använda kartfunktionen för att hitta Fairtrade fika i ditt närområde. Du kan läsa om produkterna odlarna, märkningen samt följa nyheter på Fairtradebloggen.

Fairtrademärkta produkter är väl värda den extra lilla kostnaden för att arbetarna som producerar varorna ska få en skälig lön för mödan och arbeta under reglerade villkor som tar hänsyn till hälsa, säkerhet och mänskliga rättigheter. På 90-talet lanserades Fairtrademärkt kaffe, té, kakao och bananer men nu för tiden finns det massor av Fairtrademärkta produkter i affärerna och utbudet växer. Produkter som omfattas av Fairtrade är bland annat: chokladkakor, snacks, glass, socker, honung, juicer, frukt, ris, bönor, kryddor, läsk, vin, snittblommor, fotbollar och guld. Nästa gång du handlar titta efter Fairtradesymbolen och välj en vara som är både eko och reko.

Annonser

Om Linneas lilla gröna

Specialiserad på utveckling och jämställdhet, brinner för miljö- och rättvisefrågor. Mat, dryck och inredning ligger mig varmt om hjärtat, jag älskar att loppisfynda, laga mat och baka och jag försöker göra det jag kan för att konsumera så miljömässigt hållbart som möjligt. #linneaslillagrona #LinneaHermansen Följ mig på Twitter: https://twitter.com/linneahermansen?lang=sv och Instagram: https://instagram.com/linneahermansen/ Lev grönt!
Det här inlägget postades i CSR, Ekologi, Ekologisk öl, Ekologiskt vin, Fair Trade - Rättvisemärkt, Gröna drycker, Gröna köp, Grönt arbete, Hållbar utveckling, Linneas lilla Gröna, Miljö, organic, Rättvisa & hållbara presenter och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s