Att tänka på inför kräftfesten

Havskräfta

Så här på hösten duggar inbjudningarna till kräftskivorna tätt. Personligen undviker jag kräftskivor av flera skäl, men mest för att jag har svårt för djurfrosseri. För många är dock kräftorna en efterlängtad delikatess. Linneas lilla gröna är en guide till hållbar konsumtion för den som vill leva lite mer miljösnällt och klimatsmart utan att göra allt för stora avkall på sin livsstil. Därför presenterar jag här några saker som ni kan tänka på för att kräftfesten ska bli så hållbar som möjligt.

Vilka kräftor ska man välja? svenska kräftor eller utländska, signal- eller flodkräftor, kinesiska, amerikanska, turkiska, havskräftor? Vilket är egentligen bäst ur miljösynpunkt?

Det korta svaret är: burfångade havskräftor är det absolut bästa alternativet. Läs gärna om vad Naturskyddsföreningen skriver om bottentrålning av kräftor här. Trålandet förstör havsbotten, skadar kräftorna och fångar urskillningslöst. En studie i Nordsjön visade att så mycket som 88% av fångsten vid trålning var andra arter i form av bifångst vilket dumpas tillbaka i havet i ett enormt resursslöseri. Arter som lever på havsbotten krossas av trålen och får sin miljö totalförstörd. Forskare vid Göteborgs universitet har beräknat att 30 000 kvm havsbotten påverkas i Kattegatt för ett enda kilo trålade havskräftor. Det går även åt betydligt mycket med bränsle vid bottentrålning jämfört med burfångst.

När det gäller flodkräftor är huvudregeln att undvika den svenska flodkräftan som är en starkt hotad art. Det senaste hundra åren har det skett en minskning av det svenska flodkräftbeståndet med 97%, det största hotet kommer från utplanterade signalkräftor som sprider kräftpest. Undvik även denna kräfta av den anledningen. Detta är lite kontroversiellt då vissa menar att man bör fortsätta att konsumera svenska flodkräftor eftersom fisket i sig inte utgör hotet mot kräftorna.

Billiga kräftor importeras från bla Kina, Turkiet och USA och fyller frysdiskarna på hösten. Kinesiska kräftor transporteras långt men åker båt på på vägen hit. Turkiska kräftor transporteras kortare men åker lastbil, det går på ett ut ungefär ur miljöhänseende.

Sammanfattning: välj dina kräftor med omsorg, satsa på kvalitet över kvantitet det tjänar både miljön och smaken på. Välj allra helst burfångade havskräftor, de kostar mer men det är det värt för att rädda vår egen flodkräfta från utrotning och skona våra havsbottnar. Fundera istället på mängden kräftor du ska stoppa i dig, kanske räcker det med ett par stycken och att du kompletterar kräftorna med tex en kantarellpaj på höstkantareller, sallad och ett gott bröd.

Annonser

Om Linneas lilla gröna

Specialiserad på utveckling och jämställdhet, brinner för miljö- och rättvisefrågor. Mat, dryck och inredning ligger mig varmt om hjärtat, jag älskar att loppisfynda, laga mat och baka och jag försöker göra det jag kan för att konsumera så miljömässigt hållbart som möjligt. #linneaslillagrona #LinneaHermansen Följ mig på Twitter: https://twitter.com/linneahermansen?lang=sv och Instagram: https://instagram.com/linneahermansen/ Lev grönt!
Det här inlägget postades i CSR, Ekologi, Grön mat, Gröna köp, Gröna middagstips, Hållbar fisk, Hållbar utveckling, Linneas lilla Gröna, Miljö, vegetariskt och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Att tänka på inför kräftfesten

  1. Eddie skriver:

    Så varför ska man undvika signalkräftorna? Finns de redan etablerade i en sjö (de finns i de allra flesta sjöarna) så sprider de kräftpesten varken mer eller mindre av att man äter dem. Däremot bör man vara noggrann med att inte använda samma utrustning i olika sjöar om någon av dem innehåller flodkräfta. Provlys med ficklampa kvällstid så att du artbestämmer kräftbeståndet innan du börjar fiska.

  2. Reblogga detta på linneaslillagrona och kommenterade:

    Värt att omblogga i kräfttider!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s