Har du vaselin på läpparna?

Den petrokemiska processen från råolja till lypsyl, smink och krämer

Den petrokemiska processen från råolja till lypsyl, smink och krämer

Så här på vintern har många problem med torra läppar. Många använder billiga lypsyl som det där klassiska blå/vita, Idominsalva eller en annan klassiker: den där gula burken med Klövervaselin. Men har du funderat över vad de billiga lypsylen innehåller och varför många är så ”lypsylberoende”.

Vaselin och Lypsyl är egentligen varumärken som blivit synonyma med produkter. Vaselin upptäcktes som en tjock gegga som täppte till oljerören vid borrtornen. Patent togs på geggan och den började marknadsföras som ett mirakelmedel. Vaselin är inte på något sätt en naturlig eller hudvårdande produkt utan en petrokemisk produkt som framställs av råolja. Vaselinet  som du ha på läpparna har alltså exakt samma ursprung som bensin och fotogen. Efter destillering renas vaselinet med hjälp av diverse alkalier, syror och bensin. Vaselin kan innehålla cancerogena rester från framställningen. Det är billigt att framställa som en restprodukt från oljeindustrin och återfinns därför i krämer, smink, lypsyl och annat i stor utsträckning. Idominsalva som många av oss är uppväxta med består av vaselin och billig jordnötsolja. Vaselin är inte bra för huden utan täpper till porerna som en hinna som stör dess funktion. Ur miljöhänseende är inte produkter som framställs ur fossil olja med hjälp av kemisk processer ett bra val.

Tidigare använde jag massor av lypsyl, (dock ej sådant som var gjort av råolja) och var totalt lypsylberoende. Jag gick aldrig hemifrån utan det och använde hela tiden. Sen en dag så bestämde jag mig för att sluta, helt. Det var jobbigt i en vecka ungefär, sen gick det över och mina läppar slutade vara beroende. Nuförtiden har jag en burk läppbalsam om jag verkligen skulle behöva, men använder det mycket sällan. Om du har torra läppar rekommenderar jag ett cerat baserat på bivax och/eller naturliga vegetabiliska oljor. Är läpparna fnasiga är ett bra tips att borsta dem lätt med en mjuk tandborste och lite olivolja. Att göra eget cerat är superenkelt, bara att smälta ihop olja och vax och tillsätta doft eller smak. På Shenet finns enkla recept. Om du har torra händer så välj en ekologisk handkräm baserad på vegetabilisk olja istället för mineralolja som Idomin och liknande.

Vill du veta mer om råvaror och ingredienser i hud- och hårvård rekommenderar jag ett besök på Shenet.

Om Linneas lilla gröna

Specialiserad på utveckling och jämställdhet, brinner för miljö- och rättvisefrågor. Mat, dryck och inredning ligger mig varmt om hjärtat, jag älskar att loppisfynda, laga mat och baka och jag försöker göra det jag kan för att konsumera så miljömässigt hållbart som möjligt. #linneaslillagrona #LinneaHermansen Följ mig på Twitter: https://twitter.com/linneahermansen?lang=sv och Instagram: https://instagram.com/linneahermansen/ Lev grönt!
Det här inlägget postades i Ekologi, Grön hudvård och hårvård, Gröna köp, Hållbar utveckling, Linneas lilla Gröna, Linneas lilla gröna recenserar, Miljö, organic och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Har du vaselin på läpparna?

  1. Christina Olsson skriver:

    Bra inlägg! Är det OK att reblogga dina inlägg? 🐻

  2. Ping: Därför använder jag inte Vaselin och Lypsyl | Olssons universum

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s