Då tar vi det där med ålen igen…

HJÄLP! (foto: Tobias Dahlin)

HJÄLP!
(foto: Tobias Dahlin)

När jag startade Linneas lilla gröna för tre år sedan var det efter att en kompis till mig berättat att hen ätit ål till jul. Hen hade då  ingen aning om att ålen är utrotningshotad. Ikväll hände det igen då en kollega berättade att ålen var en favorit på julbordet. Därför kör jag en favorit i repris på bloggen och informerar om läget för ålen.

Den europeiska ålen är ett fantastiskt djur som är i akut behov av skydd och hjälp. På 60 år har 99 % av ålbeståndet utrotats i Europa. Hoten mot ålen kommer från överfiske, vattenkraftverk, miljöförstöring, förstörda habitat, blockerade färdvägar och parasiter. Det du kan göra som konsument är att sluta äta ål samt be restauranger och affärer som marknadsför ål att sluta göra det.

De europeiska ålen har en unik levnadscykel som går ut på att den föds i Sargassohavet som ligger 700 mil från Sverige. Ålynglen, så kallade glasålar, följer sedan med golfströmmen till Europa och Nordafrika för att under cirka 20 år växa till sig i söt- eller bräckt vatten. För att ta sig till vattendragen från havet kan ålen gå på land.(!) När ålen uppnått könsmogen ålder kallas de blankål och de vandrar då tillbaka till Sargassohavet för att leka, fortplanta sig, och sedan dö.

En sak som legat ålen i fatet är att den inte är ett så gulligt djur som pandan och tigern. Det har varit svårt att bilda opinion och sluta upp bakom ålen trots att den är så akut hotad. Detta har uppmärksammats av Naturskyddsföreningen som skriver om ålen här

al-smink-text-420

Naturskyddsföreningen kräver ett totalstopp för ålfiske och att vattenkraftverken bygger färdleder för ålarna förbi turbinerna. Gör framtida generationer en tjänst och undvik ålen på julbordet (och alla andra bord).

Annonser

Om Linneas lilla gröna

Specialiserad på utveckling och jämställdhet, brinner för miljö- och rättvisefrågor. Mat, dryck och inredning ligger mig varmt om hjärtat, jag älskar att loppisfynda, laga mat och baka och jag försöker göra det jag kan för att konsumera så miljömässigt hållbart som möjligt. #linneaslillagrona #LinneaHermansen Följ mig på Twitter: https://twitter.com/linneahermansen?lang=sv och Instagram: https://instagram.com/linneahermansen/ Lev grönt!
Det här inlägget postades i Hållbar fisk, Hållbar utveckling, Linneas lilla Gröna, Miljö och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s