Billig och giftig ananas och mango

Året runt men särskilt vid jul och nyår säljs mycket tropisk frukt som ananas och mango, och den säljs billigt. Jag såg en annons om ananas för 5 kr i min butik häromdagen och ett sådant pris lockar såklart konsumenter att köpa. Men har du funderat på vad som döljer sig bakom det extremt billiga priset?

Nyligen publicerade Naturskyddföreningen och Swedwatch denna rapport om  giftanvändningen i fruktproduktionen. Det är miljön och arbetarna i fattiga råvaruproducerande länder  som betalar för den billiga frukten vi kan fynda i affären. Nästan all ananas som importeras i Sverige kommer från Costa Rica. Innan ananasplantan sätts ned i jorden doppas den i kemiska bekämpningsmedel. En arbetare kan sätta uppemot 10 000 plantor varje dag och kommer då i kontakt med gifterna lika många gånger.

Giftsprutning av ananas

Giftsprutning av ananas

Många av de ämnen som används i ananasodlingen är hårt reglerade eller tom förbjudna i vår del av världen då de är extremt giftiga, cancerframkallande och reproduktionsstörande. Kort och gott: vi vill inte ha skiten här men i utvecklingsländer med svagare lagstiftining är det fritt fram. Parakvat är ett sådant ämne som även används flitigt i soyaodlingen som går till framställning av djurfoder. Sverige kämpade för att införa ett förbud mot Parakvat i EU och vann 2007. Men det var alltså här i våra trakter, det är fritt fram att använda i fattiga länder med svagare lagstiftning och skydd och vi konsumenter banar vägen för detta genom att köpa den besprutade frukten och soyauppfödda köttet.

Vår konsumtion av tropisk frukt som ananas och mango ökar. De senaste tio åren har ytan för ananasplantager i Costa Rica ökat med 230 procent. Samtidigt har användningen av kemiska bekämpningsmedel proportionerligt sett ökat ännu mer. Costa Rica är det land som använder mest kemiska bekämpningsmedel i hela världen per hektar odlingsmark. Läs gärna hela rapporten här.

Jobbigt det här tänker du kanske…men lösningen är överraskande enkel: Köp ekologisk frukt…endast. Om det inte finns ekologisk frukt i affären… avstå. Att äta superbillig tropisk frukt året runt är inte en mänsklig rättighet. Ica och Coop säljer ekologiska ananas och mango, be din handlare att ta in ekologisk frukt. Och självklart gäller det inte bara färsk ananans och mango utan även andra frukter som bananer och även fruktprodukter som juice och barnmat. Vi kan förändra detta, vi behöver bara inse vad som gömmer sig bakom den superbilliga ananasen och avstå den.

Annonser

Om Linneas lilla gröna

Specialiserad på utveckling och jämställdhet, brinner för miljö- och rättvisefrågor. Mat, dryck och inredning ligger mig varmt om hjärtat, jag älskar att loppisfynda, laga mat och baka och jag försöker göra det jag kan för att konsumera så miljömässigt hållbart som möjligt. #linneaslillagrona #LinneaHermansen Följ mig på Twitter: https://twitter.com/linneahermansen?lang=sv och Instagram: https://instagram.com/linneahermansen/ Lev grönt!
Det här inlägget postades i CSR, Ekologi, Fair Trade - Rättvisemärkt, Grön mat, Gröna köp, Grönt arbete, Hållbar utveckling, Jordbruk, Linneas lilla Gröna, Miljö, organic, vegetariskt och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s