Ekologiskt godis, gott på riktigt!

Eko-godis från Kung Markaatta

Eko-godis från Kung Markatta

Jag äter inte jättemycket godis men då och då drabbas jag, liksom många andra, av ett övermannande sug som leder en till lösviktsgodiset i affären. Trots att jag vet vad godiset innehåller i form av kemikalier, palmolja, färgämnen, gelatin från djurdelar och annat äckligt. Trots att jag tycker att förvaring av godis öppet i affären för folk att hosta och stoppa fingrarna i är allt annat än hygieniskt så är jag där i bland och plockar och köper. Vissa laster får man acceptera, vissa får man ta sig i kragen och förändra. Därför har jag bestämt mig för att bara köpa ekologiskt godis från och med nu.

Varför är då den konventionella godiset så dåligt? Det finns flera anledningar, här är några:

Palmolja: Står det vegetabilisk olja eller vegetabiliskt fett på innehållsförteckningen så kan du vara nästan säker på att det är palmolja i, den är billig att framställa och används flitigt i livsmedelsindustrin. Kex, kakor, godis, glass, choklad, buljonger, såser, margarin mm är fulla med palmolja. Från och med den 13e dec i år måste tillverkarna skriva ut vilken olja som används i produkterna vilket underlättar for oss konsumenter. Produktionen av palmolja bidrar till skövling av regnskog på massiv skala. Läs gärna här vad WWF skriver om palmolja. Ekologiskt godis kan innehålla palmolja men är då certifierad.

Löss: Det röda färgämnet i godis som tex geléhallon och ferraribilar kommer från sköldlusen (Cochenillelus), se bild nedan, och har det kemiska namnet E 120 eller Karmin. Läs mer här. Lössen odlas och krossas och används som färgämne i läsk, godis, krydda (tex tandoori), ost, sylt, Campari och annat. Känns det fräscht, fortsätt ät, men det finns alternativ för dig som inte vill äta löss. Rött färgämne kan framställas ur tex rödbetor, det kallas rödbetsrött E 162. Den röda färgen i Ekorrens ekologiska godis kommer från fläderbär. Ekologisk godis använder fruktjuicer för färg och smak.

Det röda färgämnet utvinns ur denna krabat

Det röda färgämnet i vanligt godis utvinns ur denna krabat

Gelatin: som finns i det mesta geleiga godiset utvinns ur djur, oftast grisar. Att vara veg och äta gelatin är ologiskt. Gelatinet utvinns ur kollagen (djurprotein) från ben och hud från gris eller ko. Här finns en lista på godis som är lämpligt för vegosar och inte innehåller varken gelatin, löss eller andra djurprodukter. Den geléaktiga konsistensen går att få fram med vegetabiliska ämnen såsom pektin (från frukt), majsstärkelse och agar agar (från alger) tex. Ekologiskt godis kan innehålla gelatin, kolla innehållsförteckningen om du vill undvika.

Kemikalier: Färgämne från löss och konsistens från gelatin kan man kritisera men även försvara, de är trots allt naturliga ingredienser, vilket är ganska ovanligt i godisbranschen. Det mesta godiset är rena kemikaliebomberna och det är en avgörande anledning att välja ekologiskt godis. En tillsats som ifrågasatt är de sk azo-färgerna, tidigare förbjudna färgämnen som sedan EU-inträdet är tillåtna i Sverige. De har i studier kopplats samman med hyperaktivitet och koncentrationssvårigheter hos barn och måste sedan 2010 ha en varningstext men är tillåtet och förekommande i godis, stenbitsrom, läsk, glass och andra livsmedel.

Ekogodis från Ekorrens

Ekogodis från Ekorrens

Ekologiskt godis finns bland annat att köpa från Kung Markatta, Ekorrens och Änglamark har choklad som är både ekologisk och Fair Trademärkt.

Annonser

Om Linneas lilla gröna

Specialiserad på utveckling och jämställdhet, brinner för miljö- och rättvisefrågor. Mat, dryck och inredning ligger mig varmt om hjärtat, jag älskar att loppisfynda, laga mat och baka och jag försöker göra det jag kan för att konsumera så miljömässigt hållbart som möjligt. #linneaslillagrona #LinneaHermansen Följ mig på Twitter: https://twitter.com/linneahermansen?lang=sv och Instagram: https://instagram.com/linneahermansen/ Lev grönt!
Det här inlägget postades i Ekologi, Fair Trade - Rättvisemärkt, Grön barnmat, Gröna köp, Grönt arbete, Hållbar utveckling, Hållbara företag, Hem & hushåll, Jordbruk, Linneas lilla Gröna, Rättvisa & hållbara presenter och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Ekologiskt godis, gott på riktigt!

  1. saragorefalt skriver:

    Yummie! Äter sällan godis. Gillar inte sött (jag vet att det är provocerande för många, men så är det). Däremot poppar jag gärna urtekrams popcorn en fredagkväll 🙂 Men ekorrens är riktigt bra alltså, när jag väl provar dem alltså. Brukar mest köpa till barnen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s