Drinken som dödar

Rom är en söt drinkingrediens som kan ha en en bitter eftersmak. Rom tillverkas av sockerrör som odlas i tropiska områden i Afrika, Latinamerika och Asien. Sockerröret är en krävande växt som behöver bra jord, mycket vatten och en hel del bekämpningsmedel och konstgödsel. För att maximera lönsamheten odlas sockerrören i massiv skala på plantager som besprutas för att hålla andra växter borta. Resultatet är sk mono-kulturer som tär hårt på jorden och bidrar till den negativa utvecklingen gällande biologisk mångfald (antal arter på vår jord minskar drastiskt).

Arbetet på sockerrörsfälten är mycket hårt och ohälsosamt. Förutom mängder giftiga bekämpningsmedel används oftast en slags svedjebruk. Man sätter helt enkelt eld på fältet vid skörd, elden tar bara de torra bladen runtomkring vilket underlättar den manuella skörden som sker med machete. Arbetarna står i det rykande och sotande fältet och hugger rören vilket är mycket dåligt för luftrör och hälsa. Dessutom bränns alla djur som tagit upp bo i sockerfältet. Det är inte nödvändigt att skörda för hand eller att elda upp fälten, men det är billigt att göra så.

Manuellt skördande av sockerrör sker under svåra förhållanden.

Manuellt skördande av sockerrör sker under svåra förhållanden.

Igår visades programmet Korrespondenterna om alkohol vilket inkluderade ett inslag om sockerrörsarbetare i Nicaragua. De odlar råvaran till världens finaste rom men dör i kronisk njursvikt. Se programmet Korrespondenterna om alkohol här.

Ekologisk rom från Systembolaget

Ekologisk rom från Systembolaget

Utbudet av eko-rom är magert men en sort ekologisk vit rom från Akaya hittade jag iallafall på Systembolagets hemsida. Jag har dock mailat kundtjänst och efterfrågat fler sorter och även Fairtrademärkt rom för att garantera att de människor som producerat ingredienserna i din drink inte arbetar under ruttna förhållanden. Papagayo producerar ekologisk och rättvis rom från Paraguay.

Hållbar rom smakar godare!

Ekologisk och Fairtrademärkt rom från Papagayo

Ekologisk och Fairtrademärkt rom från Papagayo

Annonser

Om Linneas lilla gröna

Specialiserad på utveckling och jämställdhet, brinner för miljö- och rättvisefrågor. Mat, dryck och inredning ligger mig varmt om hjärtat, jag älskar att loppisfynda, laga mat och baka och jag försöker göra det jag kan för att konsumera så miljömässigt hållbart som möjligt. #linneaslillagrona #LinneaHermansen Följ mig på Twitter: https://twitter.com/linneahermansen?lang=sv och Instagram: https://instagram.com/linneahermansen/ Lev grönt!
Det här inlägget postades i CSR, Ekologi, Fair Trade - Rättvisemärkt, Gröna drycker, Gröna köp, Gröna odlingar, Grönt arbete, Hållbar utveckling, Jordbruk, Linneas lilla Gröna, Miljö, organic och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Drinken som dödar

 1. Helena skriver:

  Hej! Jag kom in på din blogg efter att ha sökt på just ekologisk vit rom och blev lite nyfiken på om du fått något svar på mailet du skickade till Systembolaget?

  • Hej Helena!

   Här är svaret jag fick på mitt mail till Systembolaget:

   Hej Linnéa. Tack för ditt mejl!

   Tillgången på ekologisk och rättvisemärkt rom är dessvärre inte stor. Jag vet inte om Papagayo har varit aktuell för den svenska marknaden, till att börja med måste de ha representation i Sverige i form av en importör. Vårt mål är att 10 % av hela sortimentet skall vara ekologiskt år 2020, så jag är säker på att vi kommer att efterfråga mer ekologisk rom i framtiden.

   Systembolaget har ett systematiskt hållbarhetsarbete. Vi är medlemmar i BSCI och våra leverantörer måste följa den uppförandekod som BSCI tagit fram. Det är först när vi får reda på missförhållanden som Systembolaget kan reagera och följa upp, varför vi välkomnar att detta lyfts fram.

   Tack för återkopplingen, hör gärna av dig igen om du har fler frågor!

   Med vänliga hälsningar

   Mattias Österman
   Kommunikatör
   Kundtjänst

 2. Helena skriver:

  Tack för svaret! Det verkar som om man får hålla sig till den ekologiska vita romen än så länge då, synd!

 3. Martin skriver:

  Hej!
  Vad jag kan hitta så importerar Båstad vinhandel Papagayo. Skicka det till din kontakt på Systemet så kanske dem kan ta in den. Hade gärna köpt en fair trade rom.
  http://www.bastadvinhandel.se/se/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s