Det som göms i snö…

…är tydligen skräp som människor kastat.

Vi tog en promenad i det fina vårvädret runt Kungsholmen i söndags. Det var fantastiskt fint med undantag för för den vansinniga mängden skräp som låg överallt och, ja… skräpade.

Enligt Havs- och vattenmyndigheten i Sverige dumpas 6,4 miljoner ton skräp i våra hav varje år(!) Det tål att upprepas: 6,4 MILJONER ton skräp alltså rakt ner i haven. Mer än en miljon fåglar och 100 000 däggdjur dör varje år världen över efter att ha fastnat i eller ätit plast som de hittat i havet. Var tredje havsfågel äter plast i tron att det är föda. Det finns en kort film som belyser detta på ett sätt som gör en chockad, se den här.

birds

maginnehåll i fågel ger en hint om dödsorsak

Plastskräpet är särskilt förekommande och dåligt för miljön. Den globala produktionen av plast har ökat drastiskt från 0,5 ton per år 1950 till 260 miljoner ton per år 2008. Plasten bryts inte ner i naturen utan sönderfördelas till små partiklar som inte syns men inte heller försvinner.

plastic-sea-turtle2

Spöknät eller spökgarn är nät (av nylon, alltså plast) som tappats, slitit sig eller lämnats i vattnet och fortsätter att driva runt och fiska. De utgör en fara för både fisk och däggdjur i havet som fastnar och kvävs. Ingen vet hur många spöknät som driver runt och orsakar lidande och död är oklart med problemet är enormt. Man räknar att det driver omkring åtminstone 1000 km fiskande spökgarn i Östersjön men sannolikt handlar det om mycket mer.

Så vad kan du som konsument göra?

Jo, undvik att köpa onödiga plastprodukter och välj hållbara flergångsmaterial. Återvinn den plast som du använder. Undvik kläder av plastmaterial som fleece som släpper små plastpartiklar i tvätten som reningsverken inte kan ta hand om. Och självklart, kasta inget skräp i naturen.

 

Annonser

Om Linneas lilla gröna

Specialiserad på utveckling och jämställdhet, brinner för miljö- och rättvisefrågor. Mat, dryck och inredning ligger mig varmt om hjärtat, jag älskar att loppisfynda, laga mat och baka och jag försöker göra det jag kan för att konsumera så miljömässigt hållbart som möjligt. #linneaslillagrona #LinneaHermansen Följ mig på Twitter: https://twitter.com/linneahermansen?lang=sv och Instagram: https://instagram.com/linneahermansen/ Lev grönt!
Det här inlägget postades i Återvinning, Gröna köp, Hållbar fisk, Hållbar utveckling, Hem & hushåll, Linneas lilla Gröna, Miljö, Plastbanta och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s