Återvinning – vanliga fel

Image

Vår på kungsholmsstrand

I vårt flerfamiljshus har vi nu för tiden ett rum för återvinning istället för en sopkompressor. Det låter bra men problemet är att vändan i återvinningsrummet gör en dedikerad återvinnare deprimerad. Tyvärr verkar det råda stor förvirring angående vad som hör hemma i återvinningskärlen. Det är ett stort problem då det är den stora mängden felsorterat material är anledningen till att förpackningsinsamlingen inte är ekonomiskt hållbar idag.

I Sverige innefattas ett antal produkter av ett producentansvar när det gäller återvinning. Det gäller förpackningar, däck, elektronik, batterier, bilar och papper. Det innebär att du endast kan och ska lämna förpackningar vid återvinningsstationen inte andra uttjänta saker. Trots detta lämnas trasigt porslin, gamla teflonpannor och mängder av andra föremål som inte hör hemma där.

Nu ska jag förklara varför det är viktigt att vara lite nitisk i sitt återvinnande:

Farligt avfall är viktigast

Det viktigaste gällande återvinningen är såklart att sortera ut hushållets farliga avfall, alltså sådant som är giftigt, cancerframkallande, frätande, fosterskadande, miljöfarligt, smittförande eller brandfarligt tex. Det handlar om exempelvis färger, lösningsmedel, läkemedel, batterier, elektriska produkter och växtskyddsmedel. Enligt Avfall Sverige räknar man med att 11 000 ton farligt avfall hamnar i hushållssoporna varje år (!) trots detta vilket får svåra konsekvenser för vår hälsa och miljö. Att en filkartong hamnar i soporna då och då är inte så farligt men denna felsortering är det. Soretera ut ert farliga avfall och lämna på närmsta ÅVC.

Varje kapsyl räknas

För varje återvunnen konservburk sparas energi motsvarande 7 timmars TV-tittande och om alla i Sverige lämnade sina kapsyler till återvinning skulle mängden stål räcka till 2200 bilar. Tänk gärna på det nästa gång du trycker ner en konserv eller en kapsyl i soppåsen. Varenda liten kapsyl innebär en stor energiåtervinning.

Glödlampor i glasåtervinningen

En vanlig felsortering som får allvarliga konsekvenser är glödlampor i glasåtervinningen. En studie från 2011 visar att en miljon (!) glödlampor varav 200 000 lågenergilampor läggs i glasåtervinningen varje år (läs gärna här). Kvicksilver och andra kemikalier och farliga ämnen i glödlamporna utgör både ett arbetsmiljöproblem för de som arbetar med återvinningen och ett allvarligt miljöproblem. Det läcker ut i både naturen och blandas med glaset som återvinns för att göra nya flaskor för dryck till oss konsumenter. Det innebär att det tillslut hamnar i oss. Lägg aldrig glödlampor i hushållsoporna.

Kom i gång

Ett bra sätt att komma igång med återvinning hemma är att ha ett bra system och kärl för förvaring. Ingen blir glad av kaos under diskbänken eller i förrådet. Investera i några praktiska sorteringskärl där du lätt kan skilja ut materialen för återvinning.

Gå inte på återvinningsmyterna!

Bestäm dig och var nitisk, återvinn så mycket som du kan, det är för viktigt att ignorera.

Avfallstrappan, Illustratör Marika Sjödin

Avfallstrappan, Illustratör Marika Sjödin

Annonser

Om Linneas lilla gröna

Specialiserad på utveckling och jämställdhet, brinner för miljö- och rättvisefrågor. Mat, dryck och inredning ligger mig varmt om hjärtat, jag älskar att loppisfynda, laga mat och baka och jag försöker göra det jag kan för att konsumera så miljömässigt hållbart som möjligt. #linneaslillagrona #LinneaHermansen Följ mig på Twitter: https://twitter.com/linneahermansen?lang=sv och Instagram: https://instagram.com/linneahermansen/ Lev grönt!
Det här inlägget postades i Linneas lilla Gröna och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Återvinning – vanliga fel

  1. Elin skriver:

    Jag håller med om att återvinning är en nödvändighet för att vi ska kunna fortsätta leva på den här planeten. Jag försöker köpa och sälja så mycket som jag kan begagnat på nätet istället för att köpa nytt. Det finns sidor på nätet där det är gratis att lägga upp annonser, typ http://citiboard.se/ , så det är enkelt. Man kan också skänka bort saker till folk som behöver det bättre eller hyra. Det finns alternativ!

  2. gabbzor skriver:

    Håller helt med dig! Bra att du tar upp detta!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s