Våtservetter – ett miljöproblem och varför du alltid ska ha en papperskorg på toa

Våtservetter på stränder

35 slängda våtservetter per kilometer strand i England – Fresh?

Våtservetter, det är väl inget stort miljöproblem eller?

Många använder våtservetter idag, de har blivit närmast oumbärliga. De är ju praktiska, bara att dra fram och torka av kladdiga barnhänder när man är på utflykt tex. Jag var nyligen på resa i Östafrika och hade då en förpackning våtservetter i väskan, perfekt för att torka av resdammet och snabbt fräscha till sig. Så vad är dåligt då? Jo, de är ju engångsartiklar, oftast inte nedbrytbara och de hamnar i naturen och gör skada och vi använder massor. Ett marginellt problem kan man tycka i jämförelse med global uppvärmning, fossilt bränsleberoende, ökenspridning och annat men…Våtservetter ÄR ett miljöproblem och det ökar, kraftigt.

Denna artikel visar att mängden våtservetter på engelska stränder ökade med femtio procent under 2014. Anledningen till att de hamnar på stränderna är oftast att de spolas ner i toaletten. Våra reningsverk är inte gjorda att ta hand om våtservetter och annat skräp som kondomer, mensskydd, tandtråd, snus, tops och annat som regelmässigt hamnar i toan fast det inte borde det. Mängden plast i naturen och haven har blivit ett gigantiskt miljöproblem som gör mig mörkrädd att tänka på.

Plast på havsbotten på 2500 meters djup.

Plast på havsbotten på 2500 meters djup.

Så vad kan göras? Det hela är ganska enkelt, och kräver bara en medveten konsument (det är du nu efter att ha läst detta) och en papperskorg!

– Inse att våtservetter inte är en absolut livsnödvändighet. Vi klarade oss innan de fanns.

– Köp biologiskt nedbrytbara våtservetter, googla och du kommer finna en uppsjö. Tex dessa i ekologisk bomull från Natracare från Bodystore eller dessa ekologiska av pappersmassa  från Naty. Dessa är av naturmaterial och kan komposteras och om de skulle hamna i naturen så bryts de ner och skvalpar inte runt i magen på en havssköldpadda tills den dör.

– Gör egna våtservetter, det finns massor utav tips för hur man går till väga på nätet och det är inte svårt.

– Spola inte ned våtservetter i toan, nånsin, aldrig ok? Och inget annat som inte hör hemma där heller.

– Ha alltid ALLTID en papperskorg på toaletten där folk kan slänga saker som inte ska spolas ner. Tänk att du är på fest och behöver byta mensskydd tex och det saknas en papperskorg. Ett ganska vanligt scenario. Då finns det två alternativ: antingen får du ta ditt använda mensskydd, rulla in det i massa toapapper och sen klämma ihop i handen eller fickan/handväskan för att senare försöka kasta det annanstans. Eller spola ner ner i toan, Jag tror många väljer toan tyvärr. En liten enkel papperskorg eliminerar detta problem.

Annonser

Om Linneas lilla gröna

Specialiserad på utveckling och jämställdhet, brinner för miljö- och rättvisefrågor. Mat, dryck och inredning ligger mig varmt om hjärtat, jag älskar att loppisfynda, laga mat och baka och jag försöker göra det jag kan för att konsumera så miljömässigt hållbart som möjligt. #linneaslillagrona #LinneaHermansen Följ mig på Twitter: https://twitter.com/linneahermansen?lang=sv och Instagram: https://instagram.com/linneahermansen/ Lev grönt!
Det här inlägget postades i Återvinning, CSR, Ekologi, Grön hudvård och hårvård, Gröna köp, Grönt arbete, Hållbara företag, Hem & hushåll, Linneas lilla Gröna, Miljö, organic, Plastbanta och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s