Barnkorv?

Jag har tänkt på det ett tag nu, det här med korv och dess oklanderliga status i Sverige. Korven är klassisk som kalaskäk, barnens favorit, obligatorisk vid grillning, vid vickning, som snabbmat, som billig vardagsmiddag osv. Korven är svår att kritisera och mångas favorit, nästintill helig för vissa. Jag äter inte köttkorv, men den vegetariska soyakorven har gjort det möjligt för mig att vara med vid korvgrillning i skogen, vilket jag är mycket glad för. Men nu är det dags att prata om korv, hälsa och hållbarhet.

obs orsakar cancer

obs orsakar cancer

Nyligen fylldes min Facebookvägg med delade inlägg om hur korven ska skäras för att den inte ska fastna i halsen på små barn. Och det är ju bra såklart att sprida kunskap så att vi minskar risken för kvävning. Men ingen säger att korv faktiskt är klart mindre lämplig barnmat. Korvkonsumtion leder nämligen till cancer, hjärtsjukdomar och för tidig död, så är det. Det är vetenskapliga fakta (inte en vegetarians åsikter) och har inte med formen och kvävningsrisken att göra, utan innehållet. Enligt livsmedelsverket, som gjort en stor genomgång av aktuell forskning, så råder det ingen tvekan om ett tydligt samband mellan konsumtion av rött kött och chark (som korv) och tjock- och ändtarmscancer, Sveriges tredje vanligaste cancerform. Forskningen visar även att charkprodukter som korv och bacon ökade cancerrisken ännu mer än rent kött tex köttfärs. Kanske är det dags att sätta varningstexter på korven som man gör på cigarettpaketen? ”korvätning dödar”. Låter det extremt? Kanske, men statistiken talar sitt tydliga språk. Små (japp små, inte stora) mängder charkprodukter ökar risken att dö en för tidig död med 20 procent (!) enligt forskare på Harvard. I studien följdes 100 000 personer under 28 år och resultatet var slående: ”For each serving of processed meat, equivalent to two slices of bacon or one hot dog, the risk of dying from heart disease rose by a 21 per cent and from cancer by 16 per cent.” Det är ganska mycket och ändå har korven en hedersplats på barnkalas, utflykter och i vardagen. På var och varannan bjudning jag går på där det finns barn bjuds det korv. ”Barnkorv” har jag hört den kallas, sån där enkel varmkorv med en tecknad figur som innehåller minimalt med kött och mycket fyllnadsämnen. Vi gör många saker för att skydda våra barn, säkerhetsbälten, flytvästar och hjälm är självklara och det finns massor av rekommendationer om salt, honung, smakportioner, gluten, bladgrönsaker, soya, nötter och annat till barn men varför har vi denna totala blind spot när det kommer till korven? 

barnmat?

barnmat?

Vad är det då i korven som är så farligt? Svaret är att man inte vet helt säkert men rött kött, rökning som tillagning, hög salthalt och nitrit är de misstänkta bovarna i dramat. Nitrit är ett omdiskuterat konserveringsmedel var kemiska beteckning  som tillsats i mat är E 250. Nitrit har som syfte att bevara färg (det är därför korven och skinkan är rosa och inte grå) och hindra tillväxten av bakterier. Mycket pekar mot att det är just nitriten som är den värsta boven, men det rökta, saltade röda köttet är långt i från oskyldigt i sammanhanget. En studie publicerade i British Journal of Cancer visade på att att risken för att drabbas av pancreas cancer ökade med 19 % vid konsumtion av processat rött kött, i mängd motsvarande en korv om dagen.  ”When results from all studies were combined, an increase of 50g per day of processed meat consumption was associated with a statistically significant 19% increased risk of pancreatic cancer.”

Men en korv om dagen är väl mycket, ingen äter väl så eller? Jo faktiskt. I Sverige äter vi mycket kött och mycket rött kött och chark, inte mest i världen men en avsevärd och hälsoskadlig mängd. Män äter dubbelt så mycket korv som kvinnor. Korv är alltså manligt, men tyvärr kan det påverka potens och fertilitet hos män. Här finns en studie som visar på samband mellan charkkonsumtion och låg fertilitet och spermiekvalitet hos män.

Barn i Sverige äter i genomsnitt korv 2-3 gånger i veckan eller 25-30 gram per dag (källa: Riksmaten barn 2013). I jämförelse äter de bara 20 gram fisk och skaldjur per dag och endast 4 gram baljväxter per dag. Observera att det endast är korv i statistiken inte övriga charkprodukter som bacon och skinka som klassas som kött så den totala mängden processat rött kött som barnen äter är högre. Korv är alltså ett vanligt livsmedel som barn äter mycket av. Det kanske vi borde göra något åt?

korvproganda till barn

korvproganda till barn

Mindre korv, mera linser till barnen! Blir det kinkigt att införa linsgryta på barnkalaset, tänk på allt annat som vi gör för att skydda dem som säkerhetsbälten, hjälm och flytväst. Goda matvanor grundläggs tidigt och forskningen och rekommendationerna på detta område är tydliga: minska mängden rött kött och avstå från charkprodukter (World Cancer Research Fund International). Skippa korven!

Annonser

Om Linneas lilla gröna

Specialiserad på utveckling och jämställdhet, brinner för miljö- och rättvisefrågor. Mat, dryck och inredning ligger mig varmt om hjärtat, jag älskar att loppisfynda, laga mat och baka och jag försöker göra det jag kan för att konsumera så miljömässigt hållbart som möjligt. #linneaslillagrona #LinneaHermansen Följ mig på Twitter: https://twitter.com/linneahermansen?lang=sv och Instagram: https://instagram.com/linneahermansen/ Lev grönt!
Det här inlägget postades i Grön barnmat, Grön mat, Gröna middagstips, Hållbar utveckling, Hem & hushåll, Linneas lilla Gröna, vegetariskt och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s