Gör din egen falafel, så värt!

Alla gillar falafel, så är det bara. 🙂 Falafel är en vegetarisk, tom vegansk, storsäljare i form av kikärtsbollar smaksatta med sesam, vitlök och persilja. De serveras ofta i pitabröd med grönsaker och hummus och är både nyttig och god snabbmat på stan. Min favoritfalafel hittas i Hötorgshallen, men Malmö är allmänt känt som falafelstan nummer 1 i Sverige.

falafel

Att göra sin egen är inte särskilt svårt och blir supergott. Det avgörnade tricket är att, inte jag upprepar, inte, koka ärtorna. Använda torkade kikärtor för autencitet eller andra bönor eller gula svenska ärtor. Absolut inte på burk. Kikärtor på burk funkar att göra hummus (kikärtsröra) på men blir för mosiga för falafel. Blötlägg ärtorna i minst 8 timmar i kylen, gärna över natt, du behöver byta vatten ett par gånger. Mixa de blötlagda och avrunna ärtorna med ett par tsk maizena och ett par tsk sesamfrön, och valfria smaksättningar/kryddor tex en halv gul lök, vitlök, spiskummin, persilja, koriander, chili, tahini, sumak eller vad du gillar. Kör ärtorna ganska grovt, de ska gå ihop så att det går att forma bollar eller biffar men inte bli slätt. Testa dig fram, om de är för blöta så kan du tillsätta maizena. Salta och peppra. Låt stå i minst en halvtimme och svälla i kylen.

Forma små bollar eller biffar (det sista är enklare att få och hålla ihop vid tillagning) och rulla i sesamfrön. Fritera i 180 grader i neutral olja eller stek biffarna i stekpanna. Låt rinna av på papper och servera frasiga med schyssta tillbehör som hummus, tsatsiki och grönsaker.

Enjoy!

Annonser

Om Linneas lilla gröna

Specialiserad på utveckling och jämställdhet, brinner för miljö- och rättvisefrågor. Mat, dryck och inredning ligger mig varmt om hjärtat, jag älskar att loppisfynda, laga mat och baka och jag försöker göra det jag kan för att konsumera så miljömässigt hållbart som möjligt. #linneaslillagrona #LinneaHermansen Följ mig på Twitter: https://twitter.com/linneahermansen?lang=sv och Instagram: https://instagram.com/linneahermansen/ Lev grönt!
Det här inlägget postades i Ekologi, Grön barnmat, Grön mat, Gröna middagstips, Gröna recept, Hållbar utveckling, vegetariskt och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s