Mall of Scandinavia – varför?

Det har väl inte undgått någon att en ny superdupermegastor galleria för shopping har öppnat i Sverige. Frågan är bara varför?

Behövde vi en till? En större? med fler affärer av samma sort? Som säljer mer prylar som vi sannolikt inte behöver? Jag har svårt att tänka mig det…

Samtidigt som julhandeln förväntas slå nya rekord i år igen finns det folk som hävdar att pengarna är slut, att vi inte har råd att hjälpa människor som flytt från förtryck och krig. Men som jag ser det så riskerar de livet på i gummibåtar för att komma hit till ett av världens rikaste länder medan vi shoppar som aldrig förr. Det uppstod kaos igår vid invigningen av den nya gallerian och jag skäms när jag tänker på det. Jag skäms att folk beter sig som besatta och knuffas och trampar ner medmänniskor för att shoppa. Vi shoppar som det inte fanns någon morgondag, vi shoppar som att miljöförstöring och klimatförändringar inte finns och vi verkar tro att den som har mest grejer är lyckligast. Men så är det inte och nån dag måste köpfesten ta slut.

Åtminstone några borde vakna med viss köpångest idag.

Mina tips: Fundera på vad du faktiskt behöver i livet, det finns konsumtion som är nödvändig och sån som är helt onödig. Satsa på upplevelser istället för prylar, res, gå på konsert eller se en utställning, det berikar betydligt mer är prylar. Köp second hand och vintage, saker med själ och historia är mycket roligare är nya massproducerade saker. Och sist men inte minst: sätt  in en del av pengarna som du tänk spendera på något du egentligen inte behöver på ett konto för en hjälporganisation. Jag lovar att det kommer kännas bättre.

Köp mindre, upplev mer!

Annonser

Om Linneas lilla gröna

Specialiserad på utveckling och jämställdhet, brinner för miljö- och rättvisefrågor. Mat, dryck och inredning ligger mig varmt om hjärtat, jag älskar att loppisfynda, laga mat och baka och jag försöker göra det jag kan för att konsumera så miljömässigt hållbart som möjligt. #linneaslillagrona #LinneaHermansen Följ mig på Twitter: https://twitter.com/linneahermansen?lang=sv och Instagram: https://instagram.com/linneahermansen/ Lev grönt!
Det här inlägget postades i Gröna köp, Hållbar utveckling, Hållbart mode(?), Hem & hushåll, Rättvisa & hållbara presenter, Vintage och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s