Plasten du bär på din kropp hamnar i havet och tillslut i dig

Vi lever i en värld av plast och det är ett stort hälso- och miljöproblem. Vi konsumerar idag ca 100 kg plast per år. Plast är ett relativt nytt fenomen i vår värld men har redan ställt till stora problem i naturen, djuren och till och med i våra kroppar.

Djuren i havet äter plast

Djuren i havet äter plast

Plast är ett samlingsnamn för långa molekylkedjor av enheter tillverkade av olja. Förutom flaskor, förpackningar, påsar och mängder av andra saker är även mycket av det vi har på oss gjort av plast och även denna lite osynliga plast hamnar i miljön. När jag köper kläder kollar jag alltid på den lilla lappen i sömmen efter vilka material plagget är gjort av och konstmaterial som polyester och fleece går tokbort. Jag gillar inte känslan mot huden, de andas inte, de blir ofta elektriska, känns onaturliga (det är dom!) och de har generellt en kraftigt negativ miljöpåverkan. Det stora problemet med plast är att det har otroligt lång nedbrytningstid. En plastflaska i naturen tar 450 år att bryta ner och en fiskelinas livslängd är 600 år!

Det finns många typer av plast i våra kläder. Har du koll på dem?

Fleece är plast vanligt i foder i jackor, fritidskläder, plädar och bebiskläder.

Polyester är plast, vanligt i alla typer av plagg särskilt snabbtorkande träningskläder

Nylon är plast, vanligt i tex strumpbyxor, stretchiga plagg och träningskläder.

Tryck på kläder är oftast av plast, värst är de som känns kladdiga och doftar starkt, de kan innehålla skadliga mjukgörare sk ftalater.

Lycra är plast, vanligt i underkläder, dans- och gymnastikkläder, stretchiga plagg.

Elastan är plast, vanligt i stretchmaterial, strumpor och resår.

Förutom att kläderna av plast har stor miljöpåverkan när de tillverkas så fortsätter de även påverka miljön negativt under sin livscykel.

När du tvättar en ett plagg tillverkat av plast åker massa små plastpartiklar sk microplast ut i sköljvattnet. En fleecetröja läcker 1.900 små plastpartiklar ut vattnet vid tvätt och dessa partiklar kan inte tas om hand av våra reningsverk utan går rakt ut i sjöar och av. Där absorberas de av plankton och äts av fiskar som i sin tur äts av oss och andra djur. Många djur ätit plast svälter och kan dö en plågsam död.

En val har fastnat i plast som driver i haven

En val har fastnat i plast som driver i haven

Hur ska en göra för att undvika att spä på mängden plast i naturen, haven, fiskarna och oss själva? Svaret är plastbanta och städa upp. Att minska mängden plast som man använder i vardagen kallas att plastbanta. Undvik att köpa plast när det är möjligt och byt ut plast som du använder mot mer hållbara material som glas, metall, trä och naturfiber, gärna second hand. Köp aldrig produkter som innehåller mikroplast som vissa skrubbkrämer och tandkrämer. När det gäller kläder så brukar jag rekommendera att man alltid tvättar innan användning för att minska kemikalier som kan tas upp av huden. I fallet plastkläder blir rådet tvärtom, tvätta inte. Köp inte. Använd inte.

Köp kläder av naturmaterial, helst ekologiskt och rättvist producerade och min personliga favorit: second hand.

Partiklar av plast i havet

Partiklar av plast i havet

Här kan du läsa mer om naturliga och onaturliga och fibrer och hur de framställs för att göra det lättare att välja och välja bort.

Om Linneas lilla gröna

Specialiserad på utveckling och jämställdhet, brinner för miljö- och rättvisefrågor. Mat, dryck och inredning ligger mig varmt om hjärtat, jag älskar att loppisfynda, laga mat och baka och jag försöker göra det jag kan för att konsumera så miljömässigt hållbart som möjligt. #linneaslillagrona #LinneaHermansen Följ mig på Twitter: https://twitter.com/linneahermansen?lang=sv och Instagram: https://instagram.com/linneahermansen/ Lev grönt!
Detta inlägg publicerades i Återvinning, Ekologi, Gröna köp, Hållbar utveckling, Hållbart mode(?), Hem & hushåll, Linneas lilla Gröna, Loppis, Miljö, organic, Plastbanta, Second hand, Vintage och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar